Canada 1992. Western van Jean Beaudin. Met o.a. Marina Orsini, Monique Mercure, Louise Laparé, René-Daniel Dubois en Jean Marchand.

VPRO Cinema

Rond 1675 wordt de oogverblindende Shehaweh (Orsini), een dertig-jarige squaw, uit haar vredige nederzetting geschaakt. Haar rauwe ontvoerders nemen haar mee naar een Frans kampement in de buurt van Ville Marie, het huidige Montreal. Daar wordt zij opgevangen door Jeanne Mance (Mercure), die haar Marie noemt en haar tegen haar wil laat dopen als rooms-katholieke gelovige. Shehaweh wordt ondanks haar afkeer van het katholicisme en de Europese cultuur naar het hof van de zonnekoning Lodewijk XIV in Frankrijk gestuurd om haar beschaving bij te brengen. Als zij een aantal jaren later terugkeert naar haar geboortedorp in de Franse kolonie (later Canada), blijkt dat met de grond gelijk gemaakt te zijn. Ontroerend, meeslepend eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van het Noordamerikaanse continent, dat met het nodige respect is gemaakt. Een schitterende Orsini als heldin met een tragisch lot. Zou een tv-serie worden, maar het is bij een mini gebleven, die in twee of vier delen wordt uitgezonden. Het camerawerk is van Pierre Mignot.

credits

Regie:
Jean Beaudin
Cast:
Marina Orsini, Monique Mercure, Louise Laparé, René-Daniel Dubois, Jean Marchand, Pierre Curzi, Nathalie Gadouas, Paul Guers, Maurice Barrier
Productie:
Louise Gendron
Camera:
Pierre Mignot
Muziek:
Richard Grégoire
Jaar:
1992
Genres:
Western, Drama, Historische film
Trefwoorden:
Melodrama, Kroniek, Sociaal drama, Indianen-drama
Landen:
Canada

op televisie
0 uitzendingen

Shehaweh (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken