Duitsland 2004. Drama van Horst Königstein. Met o.a. Dietrich Mattausch, Martin Lüttge, Guntram Brattia, Esther Hausmann en Melanie Blocksdorf.

VPRO Cinema

Op 1 mei 1955 nodigt Duitslands succesvolste tv-producent Harm Weber (Mattausch), die 67 jaar is, zijn grootste concurrent (L[KA3]uttge), vrienden en collega`s uit voor een feestmaal in de studio. Het zou zijn zwanenzang worden als producent en zijn opvolgers staan te trappelen. De avond neemt een bizarre wending als Weber, niet zonder al te grote verrassing, verklaart wat iedereen kon bevroeden: zijn grote leermeester zou Joseph Goebbels (Lothmanns), de nazi-propaganda-minister geweest zijn. Het wordt nog vreemder als Weber zegt van plan zelfmoord te willen plegen, maar dat zijn gasten hem kunnen weerhouden. Dan komt hij met de verklaring dat hij op de kop af vijftig jaar geleden als zeventien-jarige op Goebbels geschoten heeft, toen die een aarzelende zelfmoordpoging ondernam. De film is een merkwaardige blik in de ziel van de na-oorlogse Duitse media, die grotendeels groot geworden zijn met stuurlieden die het vak onder de nazi`s geleerd hadden. Zelfs niet-nazi`s, zoals bijvoorbeeld Axel Springer (Bild, Hör zu, Hamburger Abendpost enz.), konden niet vermijden dat bruine redacteuren, journalisten en uitgevers hun bedrijven binnenslopen. De rollen zijn uitstekend, maar niet iedere kijker buiten Duitsland zal het scenario van Markus Busch en regisseur Königstein gemakkelijk kunnen volgen. Het camerawerk is van Johannes Anders.

credits

Regie:
Horst Königstein
Cast:
Dietrich Mattausch, Martin Lüttge, Guntram Brattia, Esther Hausmann, Melanie Blocksdorf, Martin Rentzsch, Buddy Elias, Ulli Lothmanns, Annette Uhlen, Martin Luttge
Scenario:
Markus Busch
Camera:
Johannes Anders
Muziek:
Hans-Peter Ströer
Jaar:
2004
Genres:
Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Melodrama, Televisiefilm
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Propaganda (2004) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken