Nederland/Zweden/Duitsland/Australië 2001. Biografie van Paul Cox. Met o.a. Chris Haywood, Vicki Attard, David McAllister, Csara Buday en Michele Buday.

VPRO Cinema

De biseksuele Russische danser en choreograaf Vaclav Nijinski werd geboren in 1888 (sommige bronnen vermelden 1890) en stierf in 1950. Het is onbetwist het grootste dansgenie aller tijden. In 1911 kwam hij bij het Russische ballet in Parijs en werd wereldberoemd door zijn uitvoeringen van o.a. Carnaval, Le spectre de la rose, Jeux en Petroesjka. Zijn laatste choreografie was Tijl Uilenspiege in 1916 en in 1919 op 31-jarige leeftijd was het gedaan met zijn carrière. Hij leed aan acute schizofrenie en werd opgenomen in een inrichting, waar hij in lucide momenten zijn dagboeken bijhield. Zijn leermeester Sergei Diaghilev was tevens zijn minnaar totdat Nijinski trouwde met de Hongaarse erfgename Romola de Pulsky in Buenos Aires; het stel kreeg een dochter, Kyra. Regisseur Cox, die tevens het scenario naar voornoemde dagboeken schreef, heeft in een soort collage een film over Nijinski gemaakt, die meer kunst dan film is. De vermaarde Britse acteur Derek Jacobi leest bij de beelden voor, terwijl Romola door Silvan, Diaghilev door Lucas, en Kyra door Kyra Cox vertolkt worden. Bij de persvoorstelling in Toronto liepen de journalisten en masse de zaal uit bij het zien van de bloederige beelden, die opeenvolgend Christus aan het kruis, een afgehakte schapenkop en een veld met bloemen lieten zien. Het camerawerk voor deze omstreden film is van regisseur Cox, die diverse formaten uitprobeerde. Kijkers zonder kunstgevoel vinden de film veel te lang en de beelden overdadig. Het leven van Nijinski is al eerder vefilmd in 1980 door Herbert Ross.

credits

Regie:
Paul Cox
Cast:
Chris Haywood, Vicki Attard, David McAllister, Csara Buday, Michele Buday, Peter Furness, Kim Hales-McArthur, Deon Hastie, Lisa Heaven, Rachel Jenson, Aidan Kane Munn, John Leathart, Jo Roads, Peter Sheedy, Delia Silvan, Tania Tabacchi
Productie:
Paul Cox, Aanya Whitehead, Kevin Lucas, William T. Marshall, onbekend
Muziek:
Paul Grabowski
Jaar:
2001
Alt. titels:
Diaries of Vaslav Nijinski, The, Nijinski: The Diaries of Vaslav Nijinski, Nijinski
Genres:
Biografie, Experimenteel
Trefwoorden:
Dans/ballet, Experimentele film
Landen:
Nederland, Zweden, Duitsland, Australië

op televisie
0 uitzendingen