Verenigd Koninkrijk/Canada/België/Italië/Verenigde Staten/Frankrijk 1991. Thriller van Sheldon Larry. Met o.a. F. Murray Abraham, Robert Powell, Christopher Plummer, Laurent Malet en Victor Garber.

VPRO Cinema

Deze internationaal geproduceerde tv-film wordt meestal in twee delen uitgezonden. De handeling is gesitueerd in 1949. Stalin (Abraham) is nog aan de macht en het grootste deel van de film speelt zich af in de buurt van de Charachka, een gevangenis, waarin creatieve, intelligente ingenieurs, wiskundigen, andere academici en technici aan geheime projecten moeten werken. Rubin (Garber) en Nershin (Powell) ontwikkelen een apparaat dat aan spraakherkenning doet, waardoor de spreker kan worden ge[KA3]identificeerd. Er bevindt zich een verrader in de gelederen die naamloos per telefoon geheimen doorgeeft aan de Amerikanen op de ambassade. Stalin wil te weten komen wie deze verrader is. Nershin weigert langer mee te werken aan een project uit solidariteit voor zijn landgenoten op wie een verdenking kan rusten. Op het amoureuze vlak laat Nershins echtgenote Nadia (Touzet) zich versieren door de jonge kapitein Galachov (Lo Bianco). Clara (Zahonero), de jongste dochter van de openbare aanklager, is verliefd op een jonge gevangene van de Charachka en besluit hem te helpen ontsnappen. Intussen is Rubin er al in geslaagd drie van de vijf verdachten te elimineren. Nershin blijft dwarsliggen en wordt in een werkkamp opgesloten. De Koude Oorlog-toestanden worden weinig indrukwekkend in beeld gebracht, ondanks de sterke rolverdeling. De Amerikaanse, Britse en Franse acteurs kunnen niet overtuigen als Russische personages. Het van oorsprong Franse scenario is van Max-Charles Cohen naar de roman van Aleksandr Solzhenitsyn. De dialogen zijn van Marcel Jullian. Het camerawerk is van Ron Orieux.

credits

Regie:
Sheldon Larry
Cast:
F. Murray Abraham, Robert Powell, Christopher Plummer, Laurent Malet, Victor Garber, Raf Vallone, Tony Lo Bianco, Corinne Touzet, Coraly Zahonero, Alexandra Stewart, Robert Joy, David Hewlett, Heath Lamberts, Günther Maria Halmer, Dominic Raacke, David Hemblen, Vernon Dobtcheff, Daniel Emilfork
Scenario:
Max-Charles Cohen
Camera:
Ron Orieux
Muziek:
Gabriel Yared
Schrijver:
Aleksandr Solzhenitsyn
Jaar:
1991
Alt. titels:
Le premier cercle, Premier cercle, Le
Genres:
Thriller
Trefwoorden:
Spionage
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Canada, België, Italië, Verenigde Staten, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

First Circle, The (1991) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken