Iran/Frankrijk 1998. Drama van Mohsen Makhmalbaf. Met o.a. Tahmineh Normatova, Nadereh Abdelahyeva, Goibibi Ziadolahyeva, Araz M. Mohamadli en Golbibi Ziadalah Yeva.

VPRO Cinema

De vader van de blinde Khorsid (Normatova) is vertrokken naar Rusland en heeft sedertdien niets meer van zich laten horen. Khorsid zorgt nu voor zijn arme moeder met wie hij in een bouwvallig huisje woont. Khorsid verdient de kost met het stemmen van muziekinstrumenten, maar zijn baas vindt dat hij het niet goed doet en zo dreigt Khorsids ontslag, waardoor de omstandigheden voor hem en zijn moeder (Ziadolahyeva) nog moeilijker zullen worden. Khorsid gaat met de bus naar zijn werk, waar Nadereh (Abdelahyeva), de dochter van zijn baas hem afhaalt en weer terugbrengt na het werk zodat hij de weg niet kwijtraakt. De jonge vrouw vervult zo de functie die zijn ogen zouden moeten doen. Op een grote markt bij de rivier raakt hij evenwel zijn orientatie kwijt, maar er zijn genoeg aardige vrouwen om hem te helpen. Inmiddels weten we dat Khorsid gefascineerd is van de beginmaten van de Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven - de overbekende muziekklanken die de Engelse regering tijdens WO II (1939-45) gebruikte om een radiouitzending door de BBC voor bezet Europa aan te kondigen. Het eerste wat je bij film deze opvalt, is dat hij in tegenstelling tot de titel juist over veel geluid en geluiden gaat (waarvoor zijn moeder hem waarschuwt om zijn gehoor zo zuiver mogelijk te houden). Nadat je een tijdje getracteerd bent geweest op beelden die zichzelf herhalen, realiseer je je dat de film nauwelijks een verhaal heeft en dat een kind wederom in het middelpunt staat - inmiddels een bekend thema van regisseur Makhmalbaf, die het scenario schreef. De verveling slaat dan toch toe ondanks de mythische po[KA3]ezie, maar gelukkig is de speelduur redelijk kort. Bekroond met enkele mindere prijzen van het filmfestival van Veneti[KA3]e, waarvan het algemeen bekend is dat de publieksfilm er vrijwel nooit favoriet is. Gefilmd in Tadzjikistan, een voormalige sovjetrepubliek in Centraal Azi[KA3]e (ten Noorden van Afghanistan).

credits

Regie:
Mohsen Makhmalbaf
Cast:
Tahmineh Normatova, Nadereh Abdelahyeva, Goibibi Ziadolahyeva, Araz M. Mohamadli, Golbibi Ziadalah Yeva, Araz M. Shirmohamadi, Nadereh Abdelah Yeva, Korshid Normatava
Scenario:
Mohsen Makhmalbaf
Productie:
Marin Karmitz, Mohamed Ahmadi
Camera:
Reza Sheykhi, Ebrahim Ghafori
Geluid:
Behroz Shahamat
Montage:
Mohsen Makhmalbaf
Jaar:
1998
Alt. titels:
Le silence, Silence, Le, Stille, Die, De stilte, The silence
Genres:
Drama
Landen:
Iran, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Sokhout (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken