Rusland 1995. Drama van Aleksander Rogozhkin. Met o.a. Ville Haapasalo, Viktor Bitskovz, Sergei Russkin, Aleksei Buldakov en Semyon Strugatshov.

VPRO Cinema

Een jonge Fin, Raivo (Haapasalo), is gefascineerd van de Russische jacht, die hij uit beschrijvingen kent en van taferelen op schilderijen uit de tsaristische periode. Hij wil een boek schrijven en gaat nu voor research naar Rusland, waar hij uitgenodigd wordt door een stel bevoorrechte militairen om deel te nemen aan een jachtpartij in de buurt van Sint Petersburg, dat niet al te ver is van zijn vaderland. Wat hij meemaakt beantwoordt totaal niet aan zijn verwachtingen: hij wordt getracteerd op een slachtpartij van vee, liederlijke uitspattingen met willige boeredeernen en vooral een forse zuip- en vreetpartij, inclusief diefstal van militaire spullen door generaal Mikhalych (Buldakov, die niet geheel ontoevallig op generaal Lebed lijkt), die de gestolen waar verhandelt aan de hoogste bieder. Naïef vraagt hij wanneer de echte jacht nu begint... De prachtige opnames van de winterse landschappen vormen een opzettelijk contrast met de augiasstallen, waarin de Russen zich bevinden. De kluchtige komedie der vergissingen is een geslaagde satire op de nieuwbakken Russische maatschappij nadat men het communistische juk had afgeschud. Het scenario van regisseur Rogozhkin toont aan dat de weg naar de nieuwe orde vol hindernissen is en dat men die slechts met vallen en opstaan bereikt. Het mooie camerawerk is van Andrei Zhegalov. De film zal meer gewaardeerd worden door kijkers, die onder de communistische terreur geleefd en geleden hebben, dan kijkers die het van buitenaf hebben meegemaakt. Deze laatste categorie vindt de winterse taferelen uit de tsaristische periode die tot vervelends toe herhaald worden, op den duur afknappend en ziet dat eindeloze gezuip van drank op een gegeven moment toch niet meer zitten en haakt dan af. Te gek zijn wel het vervoer van een koe in het bommenluik van een grote tweemansstraaljager, de aanvoer van flessen wodka per helicopter en het rondscheuren door de nachtelijke bossen in een Lada-jeep van de politie met een arrestant, wiens blaas op knappen staat, in de wagen. Meervoudig bekroond op een festival in eigen land.

credits

Regie:
Aleksander Rogozhkin
Cast:
Ville Haapasalo, Viktor Bitskovz, Sergei Russkin, Aleksei Buldakov, Semyon Strugatshov, Sergei Kupriyanov, Sergei Guslinsky, Igor Sergeyev, Igor Dobryakov, Yuri Makusinsky, Zoya Buryak, Boris Cherdyntsev, Aleksandr Zavyalov
Productie:
Aleksander Golutva
Muziek:
Vladimir Panchenko
Jaar:
1995
Alt. titels:
Osobennosti natsionalnoj okhoty, Osobennosti natsionalnoj okhoty v osennij period
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Satire
Landen:
Rusland

op televisie

0 uitzendingen