Verenigde Staten 1997. Documentaire van Timothy Greenfield-Sanders. Met o.a. Lou Reed, Paul Auster, David Bowie, John Cale en Joe Dallesandro.

VPRO Cinema

Lou Reed was vanaf het prille begin een individualist. In de rockgeschiedenis neemt hij een aparte plaats in. Hij is de man die rock `n` roll in de avant-garde bracht. Lou begon vlak na 1960 in bands als The Shades en The Intimates, die in het kielzog voeren van de populaire popzangers uit die tijd. Een ontmoeting met John Cale rond 1965 was beslissend voor het verdere verloop van zijn carri[KA2]ere. Ze experimenteerden met rockmuziek en vormden samen met Maureen Tucker en Sterling Morrison The Velvet Underground. Aanvankelijk hadden ze weinig succes totdat underground-goeroe Andy Warhol hen serieus nam. The Velvet Underground (al of niet aangevuld met Nico) niet zo verschrikkelijk populair, maar ze werden tenslotte levende legendes. Ze brachten vier LP's uit en daarna ging Reed solo. Zijn personality bezorgde hem al vlug een hele schare trouwe fans, die hem zelfs zijn uitstapjes in de heavy metal vergaven. Deze documentaire geeft een uitstekend beeld van niet alleen Reed, maar van de hele underground-beweging en welke vernieuwingen ze veroorzaakten binnen de pop-cultuur. De makers laten ook heel wat mensen aan het woord die met Reed gewerkt hebben en dit alles wordt geïllustreerd met fragmenten tientallen songs van Reed. Een film die ook niet-fans van de zanger zullen weten te waarderen. Jed Parker stond in voor de montage, terwijl regisseur Greenfield-Sanders scenario en fotografie voor zijn rekening nam. Stereo.

credits

Regie:
Timothy Greenfield-Sanders
Cast:
Lou Reed, Paul Auster, David Bowie, John Cale, Joe Dallesandro, Brian Eno, Philip Glass, Václav Havel, Sterling Morrison, Patti Smith, Maureen Tucker, Robert Wilson, Holly Woodland
Productie:
Timothy Greenfield-Sanders, Karen Bernstein
Jaar:
1997
Alt. titels:
Rock And Roll Heart, Cœur de Rock, Reed, Lou
Genres:
Documentaire, Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen