Verenigde Staten 1996. Western van Jeffrey Shore. Met o.a. Graham Greene, Litefoot, Michael Rooker, David Strathairn en Irene Bedard.

VPRO Cinema

Trapper Jean Bertrand (Rooker) en priester Marcel (Strathairn) trekken met gids O Kagh (Greene) het gebied der Ojibway-Indianen binnen op zoek naar hun legendarische opperhoofd Hiawatha (Litefoot), de zoon van een god en een sterfelijke vrouw. Jean wil met hen een ruilhandel in pelzen beginnen, terwijl pater Marcel gods woord wil verkondigen. Ze worden niet bepaald warm ontvangen door Nokomis (Tousey), de grootmoeder van Hiawatha. De wijze Iagoo (Tootoosis) vertelt hen de geschiedenis van hun grote leider. Hoe hij zijn goddelijke vader versloeg in een duel en van hem de opdracht kreeg de aarde te bevrijden van al het kwaad. Van de engel Mondamin leert hij het geheim van de groenteteelt zodat zijn volk nooit meer honger zal lijden. Zijn liefde voor Minnehaha (Bedard), zijn strijd tegen de duistere tovenaar Megissogwan en de rol van de verraderlijke Pau-Puk- Keewis. Een schitterende les in Indianen-mythologie rond Hiawatha. Zonder saai te worden toont de film op haast documentaire wijze diens geschiedenis, met alle mythen en legenden die eraan verbonden zijn. De grotendeels Indiaanse rolverdeling levert puik werk en het eindbeeld is onvergetelijk in zijn mystieke eenvoud. Het knap opgebouwde scenario van Earl Wallace is gebaseerd op het gedicht van Henry Wadsworth Longfellow. Mooie fotografie van Curtis Petersen. Stereo.

credits

Regie:
Jeffrey Shore
Cast:
Graham Greene, Litefoot, Michael Rooker, David Strathairn, Irene Bedard, Russell Means, Sheila Tousey, Gordon Tootoosis, Adam Beach, Denis LaCroix, Raoul Trujillo, Tina Louise Bomberry, Peter Kelly Gaudreault, Mike Kanentakeron, Adrian Jameson, Flint Eagle, Vern Harper, Sid Bobb, Shirley Cheechoo, Madeleine Bergeron
Productie:
John Danylkiw, Thomas W. Lynch, Michael J. Taylor, John D. Lynch, Neil Montgomerie
Muziek:
Reg Powell
Jaar:
1996
Alt. titels:
Song Of Hiawatha, The
Genres:
Western, Fantasy, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Indianen-drama, Jeugdfilm, Familiefilm, Mythen en legenden
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Song Of Hiawatha (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken