Verenigde Staten/Frankrijk 1930. Drama van Paul Fejos en George Hill. Met o.a. Mona Goya, Charles Boyer, André Berley, André Burgère en Rolla Norman.

VPRO Cinema

Franse versie van de Amerikaanse film van George Hill, getiteld THE BIG HOUSE met o.a. Leila Hyams, Chester Morris, Wallace Beery en Lewis Stone. Drie gevangenen zitten in een strafinrichting in een benauwde cel. Ze willen uitbreken en beramen daartoe een opstand. Een van hen weet te ontsnappen, maar wordt weer in de kraag gevat. Als hij zich tijdens de opstand netjes gedraagt, wordt hij beloond met zijn invrijheidstelling. Melodramatische in de V.S. gedraaide gevangenisfilm die hooguit interessant is vanwege de spelers en het feit dat men per taalgebied speciale versies vervaardigde. Het scenario is van Frances Marion en het camerawerk is van Harold Wenstrom. De Duitse versie - ook door Fejos gemaakt - heet MENSCHEN HINTER GITTERN en werd in 1931 gedraaid met in de hoofdrollen Heinrich George, Gustav Diessl, Egon von Jordan en Anton Pointner. Ward Wing maakte de Spaanstalige versie in EL PRESIDIO in 1930 met Juan De Landa en José Crespo. Frejos raakte verbitterd en teleurgesteld over de grote studio's en verruilde na deze film Amerika voor Frankrijk om er na vele omzwervingen weer in 1941 terug te keren en directeur te worden van een Anthropologisch instituut.

credits

Regie:
Paul Fejos, George Hill
Cast:
Mona Goya, Charles Boyer, André Berley, André Burgère, Rolla Norman, Georges Mauloy, Geymond Vital, Emile Chautard, Albert Petit, Pierre De Ramey, Raoul Paoli, George Davis
Scenario:
Frances Marion
Productie:
Metro-Goldwyn-Mayer
Jaar:
1930
Alt. titels:
Révolte dans la prison, Presidio, El, Menschen hinter Gittern
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Gevangenisfilm
Landen:
Verenigde Staten, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Big House (1930) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken