Frankrijk/Duitsland 1933. Sciencefiction van Curtis Bernhardt. Met o.a. Jean Gabin, Madeleine Renaud, Gustaf Gründgens, André Nox en Edmond Van Daele.

VPRO Cinema

De Frans gesproken versie van DER TUNNEL met in de hoofdrol Gabin in plaats van Paul Hartmann als hoofdingenieur Mac Allan en Van Daele als de voorman in plaats van Olly von Flint. Gabin speelde zijn rol meer als macho, terwijl Hartmann meer gestalte gaf aan zijn persoonlijkheid. De werkzaamheden aan de tunnel worden gesaboteerd en er vallen dodelijke slachtoffers, w.o. Mac Allans vrouw. Het werk ging echter door. Naar de utopistische roman van Bernard Kellermann uit 1913, die op symbolische wijze Amerika en Europa aan elkaar wilde verbinden. In 1935 werd de Engelse versie THE TUNNEL gedraaid onder regie van Maurice Elvey met Richard Dix, Leslie Banks, Madge Evans en Helen Vinson. De Amerikaanse titel van die film is TRANSATLANTIC TUNNEL. Het camerawerk is van Carl Hoffmann.

credits

Regie:
Curtis Bernhardt
Cast:
Jean Gabin, Madeleine Renaud, Gustaf Gründgens, André Nox, Edmond Van Daele, Robert Le Vigan, Raymonde Allain, André Bertic, Philippe Richard, Victor Vina, Alexandre Arnoux, William Burke, Henry Trévoux, Henri Valbel
Camera:
Carl Hoffmann
Muziek:
Walter Gronostay
Jaar:
1933
Alt. titels:
Tunnel, Le
Genres:
Sciencefiction
Trefwoorden:
SF-Film
Landen:
Frankrijk, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Le Tunnel (1933) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken