Verenigde Staten 1927. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. George O'Brien, Janet Gaynor, Bodil Rosing, Margaret Livingston en J. Farrell MacDonald.

VPRO Cinema

Een buitengewone, zwijgende film die vandaag nog evenveel kracht heeft als meer dan een driekwart eeuw geleden. Het is het eenvoudige verhaal over een boer die zijn vrouw wil vermoorden omwille van zijn verhouding met een stadsjoffer. Een triomf wat regie, camerawerk, decorbouw en spel betreft, alles even opwindend mooi gedaan. De eerste Amerikaanse speelfilm van Murnau. In 2002 restaureerde filmstudio Twentieth Century Fox de negatieven, die ooit de film had geproduceerd. Wie het grote talent van Murnau op zijn waarde wil inschatten, moet deze rolprent gezien hebben. Het scenario is van Carl Mayer naar de roman Die Reise nach Tilsit van Hermann Sudermann toentertijd een staatsburger uit Litouwen. Het camerawerk is van Charles Rosher en Karl Struss.

credits

Regie:
F.W. Murnau
Cast:
George O'Brien, Janet Gaynor, Bodil Rosing, Margaret Livingston, J. Farrell MacDonald, Ralph Sipperly, Jane Winton, Arthur Housman, Eddie Boland, Barry Norton, Ralph Sipperley
Scenario:
Carl Mayer
Camera:
Charles Rosher jr
Muziek:
Hugo Riesenfeld
Jaar:
1927
Alt. titels:
Song of two humans, A
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Sunrise (1927) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken