Burkina Faso/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 1992. Familiefilm van Gaston Kaboré. Met o.a. Joseph Nikiema, Colette Kaboré, Yacouba Kaboré, Josephine Kaboré en Tinfissi Yerbanga.

VPRO Cinema

Yacouba Kabor[KA1]e (in werkelijkheid de zoon van de regisseur) speelt de zoon Rabi (uit de titel) van een echtpaar, waarvan de man smid is en de vrouw pottenbakster. Op de fiets op weg naar de markt met met aardewerk van zijn vrouw, komt de smid door een langzaam overstekende schildpad te vallen en breekt de broze koopwaar. Omdat hij denkt dat niemand zijn onwaarschijnlijke verhaal zal geloven, besluit hij de schildpad mee naar huis te nemen. Zoon Rabi hecht zich snel aan het beest, terwijl de smid uit respect voor alle levende schepsels vindt dat deze weer terug moet naar de natuur. Als hij dat doet, haalt de jongen hem weer in huis. Dan blijkt de schildpad te kunnen praten en film vloeit over in een soort allegorie, waarmee Kabor[KA1]e (ZAN BOKO) naam maakte. Vermakelijk en clich[KA1]ematig, maar toch wat teveel van hetzelfde met zijn bekende spelers, die moeite hebben gehad met het onthouden van hun teksten. Er is nog een vergezocht subplot waarin de jongen postillon d`amour voor zijn grootvader is. Voor een kennismaking met de Afrikaanse cultuur is het wellicht niet de juiste film. Hij trouwens is niet meer een fors opgerekte korte film, die ook nog rouleert met een lengte van 90m (en die dus niet aan te zien is). Geproduceerd voor de Franse en Engelse tv.

credits

Regie:
Gaston Kaboré
Cast:
Joseph Nikiema, Colette Kaboré, Yacouba Kaboré, Josephine Kaboré, Tinfissi Yerbanga, Chantal Nikiema, Vincent Zoundi, Paul Yerbanga, Sylvia Nopoka Guem
Muziek:
René B. Guirma, Wally Badarou
Jaar:
1992
Genres:
Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Jeugdfilm, Menselijke relaties
Landen:
Burkina Faso, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Rabi (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken