Italië 1942. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Massimo Girotti, Clara Calamai, Elio Marcuzzo, Juan De Landa en Dhia Christiani.

VPRO Cinema

Een werkloze man begint een verhouding met de jongere vrouw van de eigenaar van een herberg. De moord op de echtgenoot lijkt succesvol gemaskeerd als een ongeluk, tot een chanteur opduikt. Visconti`s debuutfilm was het officiële begin van het neo- realisme door de situering van de handeling in de (onder het fascisme opmerkelijk kritisch bekeken) sociale realiteit. De film was geïnspireerd - door de oorlog noodzakelijk zonder bronvermelding - op het boek The Postman Always Rings Twice van James Cain (dat door Tay Garnett met Lana Turner en John Garfield onder dezelfde titel werd verfilmd en als film in 1946 in de V.S. in première ging). Ondanks de veranderingen en aanpassingen weet de film de sfeer van morsige broeierigheid beter te treffen dan andere verfilmingen (1981), meer naar de letter van de roman. Het niet doen van concessies aan glamour of romantiek maakt de film niet altijd aangenaam om naar te kijken, maar hoogst fascinerend.

credits

Regie:
Luchino Visconti
Cast:
Massimo Girotti, Clara Calamai, Elio Marcuzzo, Juan De Landa, Dhia Christiani, Vittorio Duse, Michele Riccardini, Michele Sakara, Juan de Landa
Scenario:
Luchino Visconti, Giuseppe de Santis
Camera:
Aldo Tonti
Muziek:
Giuseppe Rossati, Giuseppe Rosati
Jaar:
1942
Genres:
Drama, Film noir, Experimenteel
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Sociaal drama
Landen:
Italië

op televisie
0 uitzendingen

Ossessione (1942) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken