Duitsland 1922. Romantiek van F.W. Murnau. Met o.a. Tzwetta Tzatschewa, Adele Sandrock, Harry Frank, Hans Heinrich von Twardowski en Leonhard Haskel.

VPRO Cinema

Een vroeg voorbeeld van Murnau`s licht-donker-experimenten in een vroege boerenfilm met een Carmen-achtig verhaal. Frivole Marizza (Tzatchewa) is het zat om de gendarmes af te leiden, zodat haar smokkelvrienden hun gang kunnen gaan. Ze wil wat anders en en vindt een betrekking bij Madame Avricolos (Sandrock), een verarmde edelvrouwe met een groot landgoed. Er zijn twee aantrekkelijke zoons, de dromerige Antonio (Twardowski) en de onstuimige Christo (Frank). Als Madame Avricolos Marizza in het bed van Christo aantreft, zint zij op wraak. Daarop worden de verhoudingen ingewikkeld, vol jaloezie en tenslotte moorddadig. Marizza heeft inmiddels een baby... Het scenario is van Wolfgang Geiger en Hans Janowitz. Het was Murnau's negende werk, dat als verloren gegaan wordt beschouwd. Onze waardering is meer gebaseerd op Murnau's meesterlijke kunnen dan op de werkelijkheid, en het is wat we minstens van hem hadden mogen verwachten. Het camerawerk is van Karl Freund, die indertijd werd geprezen voor zijn hoge prestatie.

credits

Regie:
F.W. Murnau
Cast:
Tzwetta Tzatschewa, Adele Sandrock, Harry Frank, Hans Heinrich von Twardowski, Leonhard Haskel, Greta Schroeder, Maria Forescu, Albrecht Viktor Blum, Max Nemetz, Toni Zimmerer
Scenario:
Wolfgang Geiger
Camera:
Karl Freund
Jaar:
1922
Alt. titels:
Marizza, Marizza, Called the Smugglers' Madonna
Genres:
Romantiek, Drama, Actiefilm
Trefwoorden:
Melodrama, Sociaal drama, Wraakfilm, Romantisch drama
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen