Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Douglas Sirk. Met o.a. Patricia Morison, John Carradine, Alan Curtis, Ralph Morgan en Howard Freeman.

VPRO Cinema

In het Tsjechoslowakije van 1942 regeert Reinhard Heydrich (Carradine) met ijzeren hand. Hij is een barbaar die de principes van de nazi's hoog in zijn vaandel draagt. In Lidice tracht Curtis het verzet te prediken, maar hij vindt geen gehoor, behalve dan van Morison, die op hem verliefd is. Geholpen door haar tracht Curtis zeer discreet het verzet te organiseren. Tijdens een inspectietocht van Heydrich naar het stadje raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Anti-nazi pamflet dat het misdadige schrikbewind in Oost-Europa genadeloos veroordeelt. Gebaseerd op ware gebeurtenissen die geleid hebben tot de moord op Heydrich en de daaropvolgende bloedige represailles. Ze werden simplistisch en sensationeel tot scenario verwerkt door Peretz Hirshbein, Melvin Levy en Doris Malloy, naar een verhaal van Emil Ludwig en Albrecht Joseph. Fotografie is van Jack Greenhalgh.

credits

Regie:
Douglas Sirk
Cast:
Patricia Morison, John Carradine, Alan Curtis, Ralph Morgan, Howard Freeman, Ludwig Stossel, Edgar Kennedy, Ava Gardner, Al Shean, Jimmy Conlin
Camera:
Jack Greenhalgh
Muziek:
Karl Hajos
Schrijver:
Emil Ludwig
Jaar:
1943
Genres:
Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Propagandafilm, Oorlogsfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Hitler's Madman (1943) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken