Verenigde Staten 1947. Thriller van Jules Dassin. Met o.a. Burt Lancaster, Hume Cronyn, Charles Bickford, Ella Raines en Yvonne De Carlo.

VPRO Cinema

Velen zullen zich de Amerikaanse regisseur Jules (geboren Julius) Dassin vooral herinneren als echtgenoot van Melina Mercouri, met wie hij een handvol films maakte. Maar voordat de in 1911 geboren filmmaker begin jaren '50 naar Europa kwam omdat hij in Hollywood op de zwarte lijst was geplaatst, had hij in datzelfde Hollywood een tweetal zeer gewaardeerde film noirs afgeleverd: het realistische (melo)drama The Naked City, en de gevangenisfilm Brute Force, met Burt Lancaster. Als het aan Joe Collins (Lancaster) ligt heeft hij zijn langste tijd in de Westgate Prison erop zitten. Na een hardhandige afkoelingsperiode in het gevreesde 'lock' weet hij zijn medegevangenen te interesseren voor een ontsnappingspoging. Tegenspeler Hume Cronyn is een overtuigend sadistische gevangenisdirecteur.

credits

Regie:
Jules Dassin
Cast:
Burt Lancaster, Hume Cronyn, Charles Bickford, Ella Raines, Yvonne De Carlo, Ann Blyth, Anita Colby, Sam Levene, Jeff Corey, John Hoyt, Roman Bohnen, Howard Duff, Art Smith, Whit Bissell
Scenario:
Richard Brooks
Productie:
Mark Hellinger
Camera:
William Daniels, William H. Daniels
Muziek:
Miklós Rózsa
Montage:
Edward Curtiss
Schrijver:
Robert Patterson
Jaar:
1947
Genres:
Thriller, Film noir, Drama
Trefwoorden:
Gevangenisfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Brute Force (1947) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken