Verenigde Staten 1978. Drama van Floyd Mutrux. Met o.a. Tim McIntire, Fran Drescher, Jay Leno, Laraine Newman en Jeff Altman.

VPRO Cinema

Alan Freed liet midden jaren vijftig jong Amerika over de radio kennismaken met zwarte rhythm & blues. Hij maakte dat de term rock & roll in zwang kwam en de ontdekking van de economische macht van platenkopende tieners veranderde de muziekbusiness ingrijpend. Om zijn muziekvoorkeuren te pluggen moest Freed het wel opnemen tegen de gevestigde orde, die muzikale toenadering tussen zwart en wit afkeurde en sprak van 'duivelse muziek' die de geesten van de jeugd corrumpeerde. In de muziekfilm American Hot Wax organiseert Freed (McIntire) tegen de stroom in een concert van o.m. Jerry Lee Lewis en Chuck Berry. In een interview liet regisseur Mutrux weten dat zijn film gaat 'over de muziek, het ritme, de lawaaischopperij en de opwinding'. Dat is ook het plezierigste aan American Hot Wax: Mutrux zet wel wat historische feiten op een rij, maar de essentie is duidelijk het gevoel dat deze revolutionaire muziek teweegbracht in stijve tijden. American Hot Wax brengt ons naar het centrum van de bron van de nieuwe muziek. Wat hij duidelijk maakt: rock 'n' roll is here to stay, niet omdat rechtse lieden fout bezig zijn, maar omdat het vuur van deze sound niet te doven valt.

credits

Regie:
Floyd Mutrux
Cast:
Tim McIntire, Fran Drescher, Jay Leno, Laraine Newman, Jeff Altman, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Screamin' Jay Hawkins, John Lehne, Carl Earl Weaver, Al Chalk
Scenario:
Art Linson, John Kaye
Productie:
Art Linson
Camera:
William A. Fraker
Muziek:
Kenny Vance
Jaar:
1978
Genres:
Drama, Musical, Muziek
Trefwoorden:
Salon-drama
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

American Hot Wax (1978) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken