De beste boekentips voor begin 2019

Katja de Bruin ,

In december verschijnen traditiegetrouw nauwelijks nieuwe boeken. Uitgevers houden hun kruit liever droog tot het nieuwe jaar. Daarom vast een lijstje titels om je op te verheugen.

Christiane Ritter - Een vrouw in de poolnacht

Eerst wilde ze danseres worden, toen ontdekte ze het schilderen, maar uiteindelijk was het dit boek dat haar de grootste roem zou brengen. In de zomer van 1934 reisde de Oostenrijkse Christiane Ritter haar man Hermann achterna die onderzoek deed op de Noordpool. In hun primitieve hut op het noordelijkste puntje van Spitsbergen, die ze deelden met een Noorse jager, overleefden ze ijsberen en sneeuwstormen. Ritters boek over haar koude avonturen werd een ongekend succes. Nu is het voor het eerst vertaald.

Marie Darrieussecq - Ons leven in de bossen

Een roman over de consequenties van een door technologie beheerste totalitaire samenleving, waarin een vrouw zich schuilhoudt in de bossen, terwijl haar lichaam in rap tempo aftakelt. De gevolgen van robotisering, orgaanhandel en kloonpraktijken worden in deze dystopische roman huiveringwekkend, maar zonder commentaar verbeeld. In de handen van de non-conformistische en altijd verrassende Darrieussecq moet dit wel een bijzonder boek opleveren.

Wanda Reisel - Adam

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat de laatste roman van Wanda Reisel verscheen. Ze schreef de afgelopen jaren vooral voor toneel. Fijn voor theaterbezoekers, maar nu zijn wij lezers gelukkig weer eens aan de beurt. Reisel schrijft romans vol sfeer en droge humor. Adam gaat over een man die een aanslag meemaakt en besluit dat dit het moment is om zijn mislukte leven rigoureus om te gooien. Hij vindt dat hij recht heeft op geluk en gaat ver om dat te bereiken.

Nicolien Mizee - Moord op de moestuin

Eigenlijk maakt het niet uit waar Nicolien Mizee over schrijft, elke letter die ze op papier zet is de moeite van het lezen waard. Nu ze met een literaire whodunit over tuinieren komt, blijft er echt niets meer te wensen over. Mizee liet zich inspireren door ouderwetse Agatha Christie-achtige detectives en door Kasteel Gripsholm van Kurt Tucholsky, een van haar lievelingsboeken. Ingrediënten van haar tuinthriller: een landgoed, een zonnige zomer, twee echtparen en een boom.

Dimitri Casteleyn - Het feest

Deze Vlaming verkoopt in België boeken bij de vleet, maar bij ons laat zijn doorbraak op zich wachten. Casteleyn is een succesvol oud-ondernemer die na de verkoop van zijn bedrijf romans ging schrijven die nogal eens vergeleken worden met het werk van Herman Koch. Het feest heeft in elk geval de nodige Koch-ingrediënten: Maurits Matthys (enig kind, ongetrouwd, succesvol ondernemer, woonachtig in een kasteel) wil zijn vijftigste verjaardag vieren met vier oud-klasgenoten die hij meer dan dertig jaar niet heeft gezien. Zij maakten zijn schooltijd tot een hel, nu is de tijd gekomen om terug te slaan.

Ilana Hammerman - Een vrouw alleen

Nadat haar man en zus kort na elkaar zijn gestorven, gaat Ilana Hammerman alleen op wereldreis. Zo ontdekt ze dat een vrouw van middelbare leeftijd die alleen reist voor vrijwel niemand een bedreiging vormt. Eenmaal terug in vaderland Israël gebruikt ze die ervaring om de Palestijnse gebieden te bezoeken, waar ze betrokken raakt bij de levens van gewone Palestijnen. Ze gaat met families mee om gevangenen te bezoeken, ervaart aan den lijve wat er bij de checkpoints gebeurt en neemt Palestijnse kinderen mee die de zee nog nooit gezien hebben.  

Madeline Miller - Circe

In 2012 schreef deze jonge lerares klassieke talen al een sappige roman over de liefde tussen Patroclus en Achilles. Dit keer is het Circe, de eenzame dochter van zonnegod Helios en een nimf, die het gezelschap zoekt van stervelingen. Na een botsing met de goden verbant Zeus haar naar een eiland, waar af en toe een schip aanmeert. Elke man die denkt haar zijn wil te kunnen opleggen, gaat voortaan als varken of wolf door het leven. Zo geeft Miller een feministische draai aan een mythisch verhaal, dat ook voor lezers zonder gymnasiumdiploma een groot genoegen is.

Saskia de Coster - Nachtouders

Nachtouders had al veel eerder zullen verschijnen, maar kennelijk worstelde Saskia de Coster nogal met dit boek. Geen wonder, want het is een persoonlijk verhaal over haar zoontje Saul, zijn vader (en tevens haar beste vriend) Karl en haar geliefde Juli. De Coster reist met Juli en de eenjarige Saul naar Canada waar Karl op een hippie-eiland woont. Daar blijkt dat de eilandbewoners iets over Karl weten waardoor alle onderlinge verhoudingen onder spanning komen te staan.

Guillermo Arriaga - De ontembare

Een Mexicaanse baksteen van ruim 800 pagina’s waarin het rauwe leven van een straatjochie in Mexico-Stad wordt verweven met dat van een Inuit die in het noorden van Canada verbeten op een wolf jaagt. Dat klinkt misschien wat vergezocht, maar Arriaga, die zichzelf een jager die schrijft noemt, was

onder meer verantwoordelijk voor de scenario’s van onvergetelijke films als 21 Grams en Babel. Die man kan dus wel wat. Vier jaar werkte hij aan deze roman, waarvoor hij putte uit zijn jeugd, die zich grotendeels op straat afspeelde.

David Garnett - Een man in de dierentuin

In Vrouw of vos maakte Garnett invoelbaar hoe het leven eruitziet als je geliefde zomaar in een vos verandert. Nu is er een ander boek van deze merkwaardige auteur afgestoft. Hierin laat een man met een gebroken hart zich in het apenhuis van de dierentuin opsluiten. Tussen de orang-oetan en de chimpansee trekt hij zoveel bekijks dat hij bang is dat ze hem niet meer willen laten gaan. Garnett blinkt uit in een elegant soort absurdisme en houdt het bovendien graag kort. Een ideaal tussendoortje.

Chloe Benjamin - De onsterfelijken

In het New York van eind jaren zestig horen Varya (13), Daniel (11), Klara (9) en Simon (7) Gold van een waarzegster op welke dag ze dood zullen gaan. In de jaren die volgen proberen ze elk op hun eigen manier aan hun lot te ontsnappen, waarbij ze onderling steeds meer van elkaar vervreemden. De een stort zich in een leven vol seks en drugs, de ander zoekt als wetenschapper naar de grenzen van sterfelijkheid. Benjamin vertelt dit inventieve verhaal zo filmisch dat Hollywood en Netflix ongetwijfeld al bij haar hebben aangebeld.

Kristen Roupenian - Je weet dat je dit wil

Wie het verhaal Cat Person nog niet heeft gelezen (het is online eenvoudig te vinden) doet dat alsnog en gaat zich dan heel erg verheugen op deze bijtend satirische verhalenbundel over het mijnenveld van lust, schuld en daten. Cat Person, over ongemakkelijke seks op het grensgebied van wel of niet gewenst, stond in The New Yorker tijdens het hoogtepunt van het #MeToo-oproer en werd een terechte sensatie. Roupenians vermogen miljoenen mensen kromme tenen te bezorgen met akelig realistische seksscènes, belooft alle goeds voor deze bundel.

Pauline Slot - Eerste liefde, laatste hart

Wie zo prachtig over een ten dode opgeschreven hond kan schrijven als Pauline Slot deed in De hond als medemens, zal met een jonggestorven geliefde ook wel uit de voeten kunnen. In dit nieuwe boek schrijft ze over haar eerste liefde, Erik, met wie ze in haar tienerjaren lang verkering had. Nu, bijna veertig jaar later, blikt ze aan de hand van brieven, dagboeken en gesprekken terug op die tijd, en op de verwachtingen die ze toen van het leven had.

Kristine Bilkau - Een liefde, in gedachten

De gelukkigen is zo’n boek waaraan we nog regelmatig terugdenken, dus ons hart maakte een sprongetje toen we zagen dat er een nieuwe roman van Kristine Bilkau in aantocht is. De twee pagina’s van Een liefde, in gedachten die we alvast mochten lezen, beloven alle goeds. Antonia en Edgar ontmoeten elkaar in 1964, maar verliezen elkaar als Edgar naar Hongkong vertrekt. Vijftig jaar later vraagt Antonia’s dochter zich af waarom haar moeder deze Edgar maar nooit kon vergeten.

Tommy Orange - Er is geen daar daar

De vader van Tommy Orange spreekt vloeiend Cheyenne, maar hij heeft zijn moedertaal niet doorgegeven aan zijn zoon. Het is tekenend voor de gespletenheid waarmee Native Americans nog altijd kampen. De veelgeprezen debuutroman van Orange gaat nu eens niet over indianen in reservaten, maar over de Natives die naar de steden verhuisden om aan dat uitzichtloze bestaan te ontsnappen. In deze caleidoscopische roman voert hij twaalf personages op die elkaar op de grote pow wow (een culturele bijeenkomst) van Oakland zullen treffen.

Sally Rooney - Normale mensen

Je zou kunnen zeggen dat Sally Rooney de Timothée Chalamet van de literatuur is. Een jong supertalent dat iedereen omver blaast. Rooneys debuutroman, Gesprekken met vrienden, was al zo verbluffend dat meteen duidelijk was dat van deze Ierse nog grootse dingen te verwachten zijn. Die belofte lost ze nu in met Normale mensen, een roman die gewoon over een jongen en een meisje gaat, maar waarin ze het begrip liefdesgeschiedenis zo ongeveer opnieuw uitvindt. Zo’n boek dat je nog heel lang bijblijft.