Michel Krielaars - Alles voor het moederland

Maarten van Bracht ,

Om te beseffen onder welke beklemmende en gekmakende omstandigheden Isaak Babel en Vasili Grossman zich tijdens de Stalinterreur handhaafden, moet je beslist 'Alles voor het moederland' van Michel Krielaars lezen.

terreur

Om te beseffen onder welke beklemmende en gekmakende omstandigheden Isaak Babel en Vasili Grossman zich tijdens de Stalinterreur handhaafden, moet je beslist Alles voor het moederland (Atlas Contact) van Michel Krielaars lezen. Het maakt hun verhalen, romans en brieven nog indrukwekkender.

Beide Russisch-Joodse schrijvers, aanvankelijk gelovige socialisten en vooral populair vanwege hun eerlijke oorlogsverslaggeving, konden zich enige kritiek op het Sovjetsysteem veroorloven, maar ook hen nam de Grote Terreur onder Stalin in de tang.

Krielaars trekt op locatie hun beider levensloop na. Dat Grossman het overleefde is een wonder. Alleen al de ongelofelijke voorgeschiedenis van de postume publicatie in het Westen van zijn Nobelprijs-waardige magnum opus Leven en lot maakt het boek de moeite waard.