Als Amerika zijn tanende rol als wereldmacht wil keren zal het moeten streven naar een groter en beter samenwerkend Westen waar Rusland en Turkije onderdeel van uitmaken, schrijft Zbigniew Brzezinski in zijn briljante boek 'Strategic Vision'.

Als Amerika zijn tanende rol als wereldmacht wil keren zal het moeten streven naar een groter en beter samenwerkend Westen waar Rusland en Turkije onderdeel van uitmaken, schrijft Zbigniew Brzezinski in zijn briljante boek Strategic Vision.

Er zijn maar weinigen die zo helder en met inzicht over de internationale politiek kunnen schrijven als de voormalige veiligheidsadviseur van president Jimmy Carter, adviseur van Barack Obama tijdens diens campagne in 2008 en tegenwoordig hoogleraar aan de John Hopkins Universiteit. In zijn nieuwste boek zet hij zijn visie uiteen over de internationale politieke situatie in 2025 en daarna. Met de opkomst van China als wereldmacht, een schuldencrisis in Amerika en een financiële crisis in Europa, die de groei van de wereldeconomie afremt, lijkt de kans voor Amerika om nog lang de enige supermacht te blijven snel af te nemen. Amerika zal zijn eigen huis op orde moeten krijgen als het internationaal een grote rol wil blijven spelen. De Amerikaanse schulden en het financiële systeem zijn een tijdbom en ook de toenemende sociale ongelijkheid en de politieke patstelling ondermijnen de consensus en stabiliteit van Amerika.

Statistieken wijzen uit dat sociale mobiliteit in het 'land van de kansen' lager is dan in Europa. In Azië moet Amerika de confrontatie met China mijden en eerder optreden als verzoener en een speler die de balans aanbrengt tussen rivalen als China, India en Japan. Daarvoor zal het concessies moeten doen bijvoorbeeld ten aanzien van Taiwan. Een must read voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van morgen.