Dat vòòr sportjournalist Tom Egbers niemand het levensverhaal van Alan Caldwell – artiestennaam: Rory Storm – optekende is ronduit bizar.

Dat je in de voetnoten van de popgeschiedenis de mooiste verhalen vindt, is bekend. Dat vòòr sportjournalist Tom Egbers niemand het levensverhaal van Alan Caldwell – artiestennaam: Rory Storm (Thomas Rap) – optekende is ronduit bizar. De ondertitel vat de tragedie kernachtig samen: ’Hoe de koning van Liverpool werd onttroond door The Beatles’.
Caldwell was begin jaren zestig namelijk de stotterende, blond gekuifde golden boy van zijn stad. Een talentvolle hardloper die uitgroeide tot een podiumheld. In Merseybeatscene èn in Hamburg waren hij en zijn bandje The Hurricanes (waarvoor het vriendje van zijn zus, George Harrison, tevergeefs auditie deed) veel populairder dan de beginnende Beatles. Tot die drummer Ringo Starr inpikten en Storm, die bleef leunen op Amerikaanse rock-’n-roll-covers, werd ingehaald door concurrenten die wel eigen nummers schreven.
De ster werd een could-have-been, ging deejayen in Benidorm en Amsterdam (!) en stierf uiteindelijk, 33 jaar oud, onder mysterieuze omstandigheden in zijn geboortehuis. Egbers’ reconstructie levert, ondanks zijn soms licht overstuurde jongensboekenproza, een meeslepend monumentje op.