Het is nog te vroeg voor hét boek over de Arabische lente. En misschien komt dat er nooit, want de term veronachtzaamt verschillen tussen landen als Egypte, Jemen of Bahrein. Toch ben ik al twee interessante boeken tegengekomen.

Het is nog te vroeg voor hét boek over de Arabische lente. En misschien komt dat er nooit, want de term veronachtzaamt verschillen tussen landen als Egypte, Jemen of Bahrein. Het lijkt wel duidelijk dat er een einde komt aan een postkoloniale periode van autoritaire, seculiere regimes. Sommige journalisten hebben een nietje door hun krantenartikelen geslagen, maar toch ben ik al twee interessante boeken tegengekomen. Een grotere tegenstelling over de uitkomst van de revolutie is nauwelijks denkbaar. De Amerikaanse journaliste Robin Wright schreef met haar Rock the Casbah een boek over hoop en verlangen naar vrijheid en democratie in de islamitische wereld. Ze was begonnen aan een boek over tien jaar `oorlog tegen terreur’. Tot de revolutie begon. Haar centrale betoog is dat gewone moslims de islam proberen terug te veroveren op de extreme ideeën van Al Qaeda.

Het contrast met het zwartgallige betoog van John R. Bradley, dat de politieke islam de revolutie heeft gekaapt in zijn boek After the Arab Spring, kan niet groter. Bradley schreef eerder een verdienstelijk boek over het verrotte Egypte onder president Mubarak, Inside Egypt. Met zijn nieuwe boek rijgt hij een reeks van negatieve gebeurtenissen aan elkaar, waarmee hij wil laten zien dat de Arabische wereld aan de vooravond staat van een conservatief islamitisch bestuur dat mensen hun vrijheid zal ontnemen. De tijd zal leren wie er gelijk heeft.