Acht jaar nadat Theo van Gogh werd vermoord schrijft De Winter nu, anno 2012, de roman 'VSV' waarin Van Gogh als personage voorkomt. 'Revenge is a dish best served cold'.

Je had de filmer en stukjesschrijver Theo van Gogh (1957-2004) die vond dat-ie leuk was maar dat vaak helemaal niet was. Hij maakte verkeerde grappen en nogal wat mensen vonden hem antisemitisch. Van Gogh zocht graag ruzie en een van zijn grootste vijanden was filmer en stukjesschrijver Leon de Winter (1954). Van Gogh beschuldigde De Winter, die uit een joodse door de oorlog getroffen familie komt, ervan 'zijn joodse identiteit uit te venten'. Tsja.

Acht jaar nadat Van Gogh werd vermoord schrijft De Winter nu, anno 2012, de roman VSV waarin Van Gogh als personage voorkomt. Revenge is a dish best served cold, is een Brits gezegde dat bij mij opkwam toen ik de aankondiging van deze ‘sleutelroman’ las. Maar is het wel een posthume wraak die De Winter neemt?

Het is ook een thriller, waarin wel meer bekende Nederlanders figureren. Job Cohen, Bram Moszkowicz, Eva Jinek. En De Winter kan geweldig schrijven.

De kritieken tot dusver zijn wisselend. De Volkskrant was, bij monde van criticus Arjan Peters, laaiend enthousiast. Maar NRC Handelsblad, in de persoon van Arjen Fortuin, ronduit negatief.

Ik wil van Leon de Winter weten hoe hij op zijn beurt reageert op de kritiek. En ook: Welk inzicht heeft het schrijven van de roman VSV hemzelf opgeleverd? En, hoe voelt het eigenlijk: een polemiek voortzetten met een vijand die is vermoord en dus nooit iets terug kan zeggen.

Het gesprek met Leon de Winter wordt a.s. maandag 9 juli om 21.30 uur in De Avonden uitgezonden.