Hans Fallada - Een waanzinnig begin 7 oktober 2014 VPRO Boeken Tipt 'De meeslepende zwanenzang van een ongelukkig man die tegen de klippen op bleef schrijven.'
Willem van Zoetendaal - Willinks wolken boven het Rijksmuseum 3 oktober 2014 VPRO Boeken Tipt 'Ik kijk en hoor op de achtergrond de stem van de Russische dichter Brodsky die als geen ander de wolken van Willink bezong.'
Geertje Kindermans - De lieve vrede 1 oktober 2014 VPRO Boeken Tipt 'Vieze Arie. Zo’n jongen die je vaag kent.'
Volker Ullrich - Adolf Hitler. Opkomst 25 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Niks nieuws, oordeelde de Duitse pers, maar goed dat nu ook deze Hitler wordt belicht.'
Vrouwkje Tuinman - Sanatorium 25 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Zo gevat en zachtaardig is het memento mori zelden nog gebracht.'
Michele Serra - Wacht op mij! 24 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Na amper honderd pagina’s laat hij de lezer met dichtgesnoerde keel achter.'
Lizzy van Leeuwen - De hanebalken. Zelfmoord op het platteland 23 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Nederland wil het niet weten. Er zijn geen cijfers...Niets over gelezen? Klopt. We vergeten namelijk gemakshalve dat het taboe zelf ook taboe is...'
Evan S. Connell - Mevrouw Bridge en Meneer Bridge 16 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Een comfortabel maar bloedeloos huwelijk'
Stephen Parker - Bertolt Brecht: A Literary Life 16 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Nooit de diepte in, zei Brecht'
Peter Middendorp - Vertrouwd voordelig 16 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'De beschrijving van een depressie die soms blijft steken in vermaak'
Amy Bloom - Wij geluksvogels 11 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Een wervelende, absurdistische roman.'
Toon Teeken - Portret als dubbelportret 10 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Ik sluit mijn ogen. Daar is hij. Open ze, kijk naar hem: hij is dichtbij en ongrijpbaar.'
Henk Spaan - Oude vrienden 9 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Het biedt een fraai inkijkje in de kunstenaarskringen van destijds, gaat over de waarde van vriendschap en ook wordt een uitstapje gemaakt naar het carnaval in Venlo.'
Judith Herzberg -111 Hopla’s 2 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Wat ik bijzonder vind is de precisie die soms overigens het gevolg is van goed scheef kijken.'
Dimitri Verhulst - Kaddisj voor een kut 2 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Wie Dimitri Verhulst een beetje heeft gevolgd, weet dat hij zijn turbulente jeugd regelmatig gebruikt, maar bepaald niet uitmelkt.'
Paul van der Steen - Schampschot 2 september 2014 VPRO Boeken Tipt 'Regionale geschiedschrijving vol wetenswaardigheden, aan de rand van de Grote Oorlog.'
Grace McCleen - Professor in de poëzie 28 augustus 2014 VPRO Boeken Tipt 'Poëzieprofessor Elizabeth Stone (rok, trui, platte schoenen, bril) is begin vijftig, heeft geen sociaal leven en "doet niet aan zomer".'
Sandra van Beek - Ik een nieuwe Mondriaan? Ik ben een ouwe Schoonhoven! 27 augustus 2014 VPRO Boeken Tipt '"There is a joy in repetition," zong Prince. Vreugde ja, maar er schuilt ook vrijheid in...'
Ann De Craemer - Kwikzilver 26 augustus 2014 VPRO Boeken Tipt ‘In de teletijdmachine van professor Barabas zal niemand ooit kunnen stappen, maar altijd zullen we de taal tot onze beschikking hebben.'
Hoe Bin Laden aan zijn einde kwam 17 september 2012 Ik ben er ook ingetrapt. Meteen naar de boekhandel gehold, zodra 'No easy day', het verslag over de missie waarbij Osama bin Laden werd gedood in de winkel lag.
Stille kracht 6 september 2012 Haar tiende roman had een klassieke Toni Morrison kunnen zijn. En al verruilde ze haar hang naar weelderig proza en magisch-realistisch volksverhaalvuurwerk hier voor een ingetogener soort vertelkunst, lang is 'Thuis' dat ook.
Metal Devastation 28 augustus 2012 'Vissen voeren', is de onweerstaanbare debuutroman van Fabio Genovesi, die zich afspeelt in het slaperige dorp Muglione, onder de rook van Pisa.
Oosters familieverhaal 28 augustus 2012 Het is een loszittende steen die het vredige leven verwoest van een herdersfamilie in een klein dorpje in Oost-Turkije. Vanuit het perspectief van de dertienjarige zoon Mehmet beschrijft Murat Isik in 'Verloren grond' hoe het bergafwaarts gaat met de familie.
Ontnuchterende studie naar de jeugd in Rwanda 24 augustus 2012 Om volwassen te worden als man op het Rwandese platteland moet je een huis bouwen. Voor die tijd kun je niet trouwen en een gezin stichten. Het belangrijkste en kostbaarste is een dak.
De diplomatieke keuken 3 augustus 2012 Een boek als dat van de Amerikaan Andrew Natsios lees je voor een kijkje in de keuken van de diplomatie.
Echt verzonnen 26 juli 2012 Aan waargebeurde wielerverhalen geen gebrek, al wordt daarin de werkelijkheid vaak aangedikt. Maar ze geloofwaardig verzinnen, dat kunnen er niet veel. Wilfried de Jong kan het, blijkens de tien verhalen in 'Kop in de wind'.
Van eetmachine tot denkmachine 18 juli 2012 Je voelt je alsmaar kleiner en nederiger worden bij het lezen van Martin Merediths geschiedenis van de paleontologie, waarin de evolutie van de mens wordt gereconstrueerd aan de hand van fossiele skeletten.
Dobbelsteen 12 juli 2012 'De ochtend valt', een novelle van Manon Uphoff, is een teder portret van een gezin met problemen dat zo goed en kwaad probeert te leven.
Prijsschieten 9 juli 2012 'Aan de rivier' is geen ecoroman, maar er zwemmen wel vissen voorbij met vreemde tumoren en rafelige vinnen. Liefdevol schildert Campbell het leven langs de oevers van deze rivier.
Amerika in 2025 9 juli 2012 Als Amerika zijn tanende rol als wereldmacht wil keren zal het moeten streven naar een groter en beter samenwerkend Westen waar Rusland en Turkije onderdeel van uitmaken, schrijft Zbigniew Brzezinski in zijn briljante boek 'Strategic Vision'.
Herfstbundel 5 juli 2012 Als Rodaan al Galidi een dichter is ‘van alle seizoenen’ zoals er staat op de achterflap van 'De maat van de eenzaamheid', dan is deze nieuwe bundel een herfstbundel.
Posthume wraak 4 juli 2012 Acht jaar nadat Theo van Gogh werd vermoord schrijft De Winter nu, anno 2012, de roman 'VSV' waarin Van Gogh als personage voorkomt. 'Revenge is a dish best served cold'.
Blaren en kuitkramp 25 juni 2012 Rachel Joyce schreef met 'De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry' een soort spirituele road novel, vol interessante ontmoetingen en bevrijdende inzichten.
Van geitenvellen tot dicht ingepakte lichamen 25 juni 2012 'In de jaren tachtig liepen vrouwen in Mogadishu in minirok' heb ik wel eens als argument gebruikt om te zeggen dat Somalië toen een moderne samenleving was.
Misplaatst wantrouwen 25 juni 2012 Wat een meesterlijke bundel is dit. De acht verhalen zijn Joods tot in hun vezels, maar evengoed universeel.
De vandaal Lucebert 23 juni 2012 Wanneer is een dichter een goede dichter? Mooi onderwerp waarover prachtige beschouwingen zijn geschreven.
Populairder dan The Beatles 22 juni 2012 Dat vòòr sportjournalist Tom Egbers niemand het levensverhaal van Alan Caldwell – artiestennaam: Rory Storm – optekende is ronduit bizar.
Terug naar Polen 19 juni 2012 Op het omslag van 'Een bruidsjurk uit Warschau' houdt een verweerde hand een paar eieren vast die overduidelijk vers geraapt zijn. Foute titel, fout beeld.
Andermans rotzooi 12 juni 2012 Ballard schreef meesterlijk over de verstrekkende implicaties van ons streven naar veiligheid en gemak. Over de risico’s van geautomatiseerd geluk.
Eigen universum 8 juni 2012 Ben je een loser als je als veertiger graag boeken leest over vijftienjarigen? Misschien, maar dat risico neem ik graag zodra zich een nieuwe John Green aandient.
Heeft Escher gelijk? 7 juni 2012 Gielijn Escher is niet alleen een uitstekende maker, hij verzamelde een leven lang de mooiste affiches van anderen.
Spiegelpaleis 6 juni 2012 'Post mortem' is niet alleen het bloedstollende relaas van een vader in doodsangst, maar ook een roman over een schrijver die een roman schrijft over een schrijver die overeenkomsten vertoont met de schrijver zelf.
Morele ondubbelzinnigheid 5 juni 2012 In Julia Franck’s nieuwe roman 'Rug aan rug' is bepaald geen gebrek aan rampspoed. Ze vertelt het verhaal van Ella en Thomas, broer en zus.
Dieper indruk 2 juni 2012 Je kunt Oek de Jong bezwaarlijk een oeuvrebouwer noemen. Wel bleef hij na het succes van zijn vroege romans met lange tussenpozen publiceren. Dit najaar wordt een nieuwe roman verwacht, en onlangs verscheen 'Brief aan een jonge Atlas'.
Een vroeg boek in de lente 30 mei 2012 Het is nog te vroeg voor hét boek over de Arabische lente. En misschien komt dat er nooit, want de term veronachtzaamt verschillen tussen landen als Egypte, Jemen of Bahrein. Toch ben ik al twee interessante boeken tegengekomen.
Vlaamse soufflé 29 mei 2012 Niet elke schrijver kan zich geloofwaardig in de andere sekse verplaatsen, alleen daarom al kunnen we 'Een uitzonderlijke vrouw' van Vlaming Christophe Vekeman een geslaagde tour de force noemen.
Friesland in de Kaukasus 28 mei 2012 Vaak zijn correspondentenboeken niet meer dan een droge verzameling artikelen die eerder in kranten en weekbladen hebben gestaan. Zoniet bij Olaf Koens, correspondent in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. Zijn 'Koorddansen in de Kaukasus' is een echt boek.
Syrië van binnenuit 25 mei 2012 Hij had al eerder in het Midden-Oosten gewoond, maar wilde de Arabische wereld echt leren doorgronden. Daarom vestigde de arabist Maarten Zeegers zich uit vrije wil in Damascus.