Mariken Heitman heeft maandagavond de Libris Literatuurprijs 2022 gewonnen voor haar boek Wormmaan. Het is volgens de jury een boek dat 'qua vorm, inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft'.

De Libris Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Vorig jaar ging won Jeroen Brouwers voor zijn roman Cliënt E. Busken.

Lees hieronder meer over het winnende boek van Mariken Heitman.

Wormmaan

Mariken Heitman

Wormmaan (Atlas Contact) van schrijver Mariken Heitman gaat over verwilderen tegenover temmen. De hoofdpersoon van het boek, Elke, gaat naar een Waddeneiland om een bijzonder erwtenras te laten verwilderen. Tegelijkertijd gaat het over het sociale temmen: Elke worstelt ze met genderhokjes. In de VPRO Gids zegt columnist Christiaan Weijts over het boek: ‘Het is een meeslepende roman, heel zintuigelijk. Ons hele idee van wildernis is zorgvuldig geënsceneerd, en Mariken Heitman toont dat door bijvoorbeeld één venstertje van natuurhout bij de Oostvaardersplassen te beschrijven. Ik vind het interessant dat het meer een onderzoek is dan een stellingname. Haar stijl is soms barok, met veel krullen, en dat wisselt ze af met juist simpele zinnen. Het is knap dat ze die stijlen verweeft. Misschien heeft dat, bedenk ik me nu, ook weer te maken met de thematiek: het verwilderde tegenover het ingetoomde.’