Vijf boeken maken dit jaar kans op de Brusseprijs, voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van 2021. De prijs wordt op 18 juni uitgereikt in een live-uitzending van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De VPRO Boekengids heeft de vijf genomineerde boeken op een rij gezet.

De Doorsons

Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied

Roline Redmond

In De Doorsons onderzoekt Roline Redmond de geschiedenis van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Maar hoe reconstrueer je die als je voorouders in de archieven ontbreken, omdat zij door slavenhouders als niet meer dan gebruiksgoederen werden gezien? Redmond neemt de lezer mee in haar zoektocht door Nederland en Suriname. Hoe wisten haar voorouders hun achterstand om te buigen en overerfde pijn te helen?

Roline Redmond (1949) is antropoloog. Ze publiceerde eerder Zwarte mensen in kinderboeken (1980), over de representatie van zwarte mensen in een honderdtal Nederlandse jeugdboeken, en doet onderzoek naar slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek.

Sanda Dia

De doop die leidde tot de dood

Pieter Huyberechts

In december 2018 kwam de twintigjarige student Sanda Dia om het leven tijdens de ontgroening van studentenvereniging Reuzegom uit Leuven. Een jaar later was nog altijd onduidelijk wat er precies gebeurd was. De achttien ouderejaars die de ontgroening hadden geleid verscholen zich ondertussen achter hun advocaten. Wat hadden deze jongens te verbergen? Waarom sloeg niemand op tijd alarm? Was er sprake van racisme? En wie was Sanda Dia? Pieter Huyberechts ging op onderzoek uit om die vragen te beantwoorden.

Pieter Huyberechts (1985) werkt als misdaadreporter voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad en neemt in de podcast Stemmen van Assisen met collega Cedric Lagast rechtszaken onder de loep.

Zakenprins

De jacht naar succes van Bernhard van Oranje

Michiel Couzy en Maarten van Dun

Prins Bernhard jr. haalde de Formule 1 naar Nederland en groeide uit tot hét symbool van de overspannen woningmarkt. Alhoewel de prins vindt dat zijn afkomst er niet toe doet, wordt hij toch steeds geconfronteerd met zijn koninklijke achtergrond en maatschappelijke verantwoordelijkheid. In hoeverre is het zakelijke talent van de prins verenigbaar met de publieke moraal en het wettelijk gezag? Michiel Couzy en Maarten van Dun vertellen in hun boek het verhaal van de ondernemingen van deze zakenprins.

Michiel Couzy (1971) & Maarten van Dun (1985). Couzy is adjunct-hoofdredacteur van Het Parool. Van Dun werkt als freelancejournalist voor onder meer Het Financieele Dagblad, De Groene Amsterdammer en Het Parool. In hun onderzoeksjournalistieke werk focussen zij zich met name op de vastgoedmarkt, de politiek en het zakenleven.

De Machine

In de ban van Booking.com

Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers

De website Booking.com kent iedereen, maar de mensen en verhalen achter dit rijkste en succesvolste internetbedrijf van Europa bleven tot op heden vrij onbekend. Hoe kon het bedrijf uitgroeien van een Nederlandse startup tot het grootste, meest winstgevende techbedrijf van Europa? En welke gevolgen heeft de opkomst van het bedrijf gehad voor de reisbranche en voor de oprichters, werknemers en aandeelhouders? In De Machine gaan Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers op onderzoek uit.

Stijn Bronzwaer (1981), Joris Kooiman (1985) en Merijn Rengers (1973) werken alle drie als journalist bij NRC. Rengers als onderzoeksjournalist, Kooiman als financieel journalist en Bronzwaer schrijft voornamelijk over technologie.

Gronings goud

Over de macht van het gas en de rol van Rusland

Wendelmoet Boersema

In Gronings goud duikt Wendelmoet Boersema in de wereld van het Groningse gas. Al snel leidt haar onderzoek naar Rusland. Het Groningse gas blijkt onlosmakelijk verbonden met geopolitieke vraagstukken en onze relatie met Rusland. Hoe is dit zo gekomen? Waarom is het zo moeilijk om afscheid te nemen van het gas? En wat heeft het gas Nederland precies gebracht? Via Groningse akkers en Siberische gasvelden gaat Boersema op zoek naar antwoorden.

Wendelmoet Boersema (1972) is slavist en journalist, geboren en getogen in Groningen. Ze werkt na jaren als correspondent in Rusland en leidinggevende bij Trouw nu voor die krant als politiek redacteur in Den Haag.

De strijd om Bali (eervolle vermelding)

Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950

Anne-Lot Hoek

Naast de nominatie van deze vijf boeken heeft de jury besloten om één boek dat nipt de shortlist niet haalde een eervolle vermelding te geven: De strijd om Bali van historicus Anne-Lot Hoek. In dit boek beschrijft Hoek een beeld van de koloniale strijd op het eiland Bali. Tussen de vele boeken rond het Indonesisch-Nederlands koloniale verleden springt dit werk er volgens de jury uit.

Meer over de Brusseprijs

In aanloop naar de prijsuitreiking zijn de auteurs van de vijf genomineerde boeken vanaf 14 mei te gast bij de uitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen op zaterdagavond tussen 23.00 en 24.00 uur. De winnaar van de Brusseprijs 2021 wordt op zaterdag 18 juni bekendgemaakt in een live-uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

De Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Klik hier voor meer informatie.