Van een echte boekwinkel gaat nog steeds een krachtige romantiek uit; de geur, het gekraak en het eindeloze geblader. Hier vijftien boeken om je in die typische sfeer te wanen.

De boekenfluisteraar (2022)

Carsten Henn

In Duitsland werden vorig jaar 160.000 exemplaren verkocht van dit feelgood verhaal over de oude boekverkoper Carl Kollhoff die boeken bezorgt bij klanten die de deur niet uit kunnen of willen. Tijdens een van die wandelingen ontmoet hij de negenjarige wijsneus Schascha, die hij niet weet af te schudden, en die algauw zijn hart en dat van zijn aan huis gekluisterde klanten verovert. Natuurlijk volgt er de onvermijdelijke tegenslag, maar je weet allang dat de liefde voor boeken Carl er weer bovenop helpt.

De boekhandel in de bergen (2022)

Alba Donati

Na jaren in de stad te hebben gewerkt, besluit Alba Donati ineens dat ze een boekwinkel wil beginnen in haar geboortedorp. Dat daar maar 180 mensen wonen, en dat het ook nog eens lastig bereikbaar is, weerhoudt haar er niet van haar droom te verwezenlijken. Als ze de boel net een beetje op orde heeft, breekt er brand uit, maar gulle donateurs en hulpvaardige dorpsbewoners helpen haar weer op de been. Tot haar eigen verbazing groeit haar winkel uit tot een toeristische trekpleister.

Mijn boekhandel in Caïro (2022)

Nadia Wassef

Tegen alle adviezen in beginnen Nadia en haar zus Hind een boekwinkel in het centrum van Caïro. Als vrouwelijke ondernemers worden ze aan alle kanten tegengewerkt en krijgen ze te maken met corruptie, censuur en discriminatie. Toch zetten ze door en hun winkel groeit uit tot een toevluchtsoord voor vrouwen die hier veilig naar de wc kunnen. Wassef en haar partners willen dat de pluriformiteit van Egypte weerspiegeld wordt in het aanbod op de planken, en weren zich dapper tegen de religieuze autoriteiten die hen het leven zuur maken.

84 Charing Cross Road (1970)

Helene Hanff

Niet het eerste boekwinkelboek ooit, wel een van de beroemdste. In 1949 leest Helene Hanff in de Saturday Review of Literature dat antiquariaat Marks & Co in Londen gespecialiseerd is in boeken die niet meer in druk zijn. Hanff is ‘maar een arme schrijfster die gek is op antiquarische boeken’, en die zijn in New York niet te vinden. Ze schrijft een brief naar de boekwinkel, met een lijst ‘met mijn dringendste problemen’. Dat is de opmaat voor een jarenlange vriendschap-op-afstand tussen Hanff en het personeel van Marks & Co, waarbij er zelfs voedselpakketten naar Londen worden verstuurd.

De boekhandel van Algiers (2017)

Kaouther Adimi

In 1935 opent Edmond Charlot, 21 jaar, een boekwinkel in Algiers: Les Vraies Richesses. Om dat te vieren publiceert hij het eerste werk van een nog jonge, onbekende schrijver. Die schrijver heet Albert Camus. In 2017 krijgt student Ryad, 20 jaar, opdracht een oude boekhandel uit te ruimen. De eigenaar wil er een restaurant vestigen en geefte hem opdracht alles weg te gooien of te vernietigen. Ryad wordt daarbij gehinderd door de aanwezigheid van een oude man in een witte doek die zich voor de boekwinkel ophoudt. Deze Abdallah heeft zijn hele leven in die winkel gewoond en kijkt nu toe hoe dit monument verloren gaat.

De boekhandel (1978)

Penelope Fitzgerald

Florence Green is een weduwe van middelbare leeftijd die in 1959 neerstrijkt in een klein kuststadje om een boekwinkel te beginnen in een bouwvallig pand waar een klopgeest huist. Van meet af aan wordt ze aan alle kanten tegengewerkt, want een zekere Mrs. Gamart heeft bedacht dat dit pand de ideale locatie is voor een cultureel centrum. Dit is een zeldzaam voorbeeld van een boekwinkelboek waarin de romantische boekwinkeldroom niet zo uitpakt als gehoopt. In 2017 kreeg het boek een tweede leven dankzij de verfilming. Die is te zien op HBO Max.

Dagboek van een boekverkoper (2017)

Shaun Bythell

Wigtown is een plaatsje met rond de duizend inwoners in het zuidwesten van Schotland. Daar nam Shaun Bythell twintig jaar geleden een tweedehands boekwinkel over, die inmiddels wereldberoemd is. Niet alleen omdat er 100.000 boeken staan en er in de winkel een bed staat waar je tegen betaling kunt overnachten, en ook niet omdat mensen die dromen van het uitbaten van een tweedehands boekwinkel in Schotland dat bij hem mogen komen uitproberen, maar ook vanwege dit zeer geestige dagboek van een knorrige boekverkoper. Zijn vierde boek, Remainders of the Day: More Diaries from The Bookshop, Wigtown komt deze maand uit.

 

De boekhandelaar van Kaboel (2002)

Åsne Seierstad

Toen de Noorse journaliste Åsne Seierstad in 2001 na de val van het Taliban-bewind in Kaboel aankwam, liep ze de boekwinkel van Soeltan Khan binnen. Soeltan vertelde dat zijn boeken eerst door de communisten werden verbrand, toen door de moedjahedien en daarna door de Taliban. Hij bleek een goeie verkoper, want ze verliet met zeven boeken de winkel, maar daar bleef het niet bij. Uiteindelijk zou Seierstad een aantal maanden bij Soeltan en zijn familie inwonen. Dat verblijf resulteerde in dit indrukwekkende boek over een Afghaans gezin, dat overigens meer gaat over de positie van de Afghaanse vrouw dan over het verkopen van boeken.

Gekke dingen die klanten in boekwinkels zeggen

Jen Campbell

‘Heeft u boeken van Jane Eyre?’ ‘Heeft Beatrix Potter ook een boek over dinosaurussen geschreven?’ ‘Ik ben mijn bril vergeten, kunt u het eerste hoofdstuk even voorlezen?’ ‘Heeft Anne Frank ooit een vervolg geschreven op Het Achterhuis?’ ‘Ik heb in de jaren zestig een boek gelezen. Ik weet niet meer hoe het heet of wie de schrijver was, maar het was groen en ik moest erom lachen. Weet u welk boek ik bedoel?’ Jen Campbell werkte in een boekwinkel en noteerde haar conversaties met (en afgeluisterde gesprekken van) klanten. Ze schreef ook een leuk boek over bijzondere boekwinkels wereldwijd: The Bookshop Book.

Het geheim van Penumbra’s boekwinkel (2012)

Robin Sloan

Clay Jannon verliest zijn baan als webdesigner en wordt nachtverkoper bij een boekwinkel die 24 uur per dag open is, ‘als een kleine vuurtoren op dit groezelige deel van Broadway’. De nachtelijke klanten van Penumbra’s boekwinkel kopen nooit iets, maar ze lenen wel enorme, duistere boeken die op de allerhoogste planken staan. Is deze merkwaardige winkel een dekmantel? Geen serieuze literatuur, maar een aardige bibliofiele avonturenroman met een hoog YA-gehalte, waarin geprobeerd wordt een brug te slaan tussen oude boeken en nieuwe technologie.

De boekhandel van Teheran (2019)

Marjan Kamali

De boekwinkel van meneer Fakhri is naast boekwinkel ook kantoorboekhandel. Tussen de poëziebundels en de vulpennen ontvlamt in 1953 de liefde tussen Roya en Bahman, allebei zeventien, terwijl in Teheran wordt gespeculeerd over een op handen zijnde revolutie. Op de dag dat ze hebben afgesproken stiekem te trouwen, wordt er een coup gepleegd die Iran voorgoed zal veranderen. Bahman komt in de chaos niet opdagen en Roya zal pas veertig jaar later horen wat er is gebeurd. Een HBO-serie is in de maak.

De boekhandelaar van Florence (2021)

Ross King

Hoe zag het leven van een boekverkoper halverwege de vijftiende eeuw eruit? Dat leer je dankzij Ross King, die een boek schreef over Vespasiano da Bisticci, ‘de koning der boekverkopers’. Hij dreef een boekhandel waar manuscripten voor de Europese elite werden geproduceerd, en waar werken uit de klassieke oudheid werden verspreid. De grootste denkers van Florence troffen elkaar in deze winkel. Als het nonnenklooster aan de andere kant van de stad in 1476 een drukpers bemachtigt, ontstaat er een strijd die een nieuw tijdperk inluidt.

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar (2015)

Gabrielle Zevin

A.J. Fikry is de eigenaar van de enige boekwinkel op zijn eiland. Hij is een sombere weduwnaar die zijn omzet ziet dalen en die steeds verder wegzakt in zijn zelfverkozen isolement. Totdat hij op een dag tussen de planken een baby aantreft (‘Als Jenny een boek was, zou ze een paperback zijn die zo uit de doos komt – geen ezelsoren, geen waterschade, geen vouwen in de rug’) die hem zijn levensvreugde teruggeeft. Inderdaad, dit is een onvervalste tearjerker waarin constant wordt benadrukt dat boeken het beste zijn dat de mensheid is overkomen. Desondanks werd het een enorme bestseller. De film gaat dit najaar in première.

De boekhandelaar (1987)

Roald Dahl

Dit is geen roman, maar een kort verhaal dat de grote Dahl oorspronkelijk voor Playboy schreef. William Buggage en zijn secretaresse Miss Tottle (typische Dahl-namen) runnen Buggage’s Rare Book Shop in Londen. Ze verdienen goed geld met hun winkel, niet omdat ze zoveel boeken verkopen, maar omdat ze een manier hebben bedacht om mensen met (te) veel geld af te persen. Met behulp van overlijdensadvertenties sporen ze weduwes op die ze benaderen met het verhaal dat hun overleden man de winkel nog geld schuldig is voor de aanschaf van scandaleuze boeken. Ze leven er goed van, totdat ze een inschattingsfout maken.

Leve de boekhandel! (2021)

Diverse auteurs

Een gelegenheidsuitgave die verscheen tijdens de covidepidemie om de boekhandel te steunen. 23 auteurs, onder wie Rob van Essen, Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Mensje van Keulen, Maarten ’t Hart, Kees van Kooten, Lize Spit, Tommy Wieringa, P.F. Thomése en Nelleke Noordervliet schreven een verhaal over hun liefde voor de boekwinkel. Ilja Leonard Pfeiffer schreef dit toepasselijke sonnet.

naar vpro boekengids