In de lange geschiedenis van de Grote VPRO Gids Literaire Boekenweekquiz is er nog nooit zoveel misgegaan als bij deze editie.

Ontbrekende plaatjes in de papieren gids, terwijl de naam van Joop ter Heul nu juist weer níet was uitgegumd. Dat deelnemers om die reden een week langer de tijd kregen om hun antwoorden in te leveren, was in de online versie dan weer niet verwerkt. Kortom, een foutenfestival, een puinhoop, een clusterfuck. Voor Nicolien Mizee, die zo haar best had gedaan een mooie quiz af te leveren, was het natuurlijk het allerergst. Nogmaals onze excuses aan haar adres.

We hadden ons voorbereid op een stortvloed aan klachten, maar het regende vooral complimenten. ‘Geen ergernissen, geen frustraties,’ schreef oud-winnaar Gerda De Smet (3 fout). ‘Ik heb erg genoten van het oplossen van deze quiz: hij is op mensenmaat gesneden en bevat geen onoverkomelijke hindernissen.’

gekkenwerk

Ger Huijs (3 fout) was er ‘lekker lang’ mee bezig, en deed veel ideeën op om te (her)lezen. Janneke van Veen (4 fout) vond het ‘een heerlijke mix van vragen. Van Kaas tot speuren als een detective naar oude jeugdseries’. Tot onze vreugde deinsden ook jongere lezers niet terug voor deze tijdrovende kluif. Sandra Brinkmann (7 fout) vond het ‘pittige vragen voor iemand uit 1993’ en Stefan van Vugt (6 goed) merkte op dat hij als aankomend docent Nederlands nog niet alle ‘literaire meesterwerkjes’ kent, ‘maar we zijn goed op weg’.

Veel inzenders gokten er lustig op los omdat ze de quiz ‘kei moeilijk’, ‘gekkenwerk’, ‘niet te doen’, ‘veel te literair’ of ‘een beetje boven mijn pet’ vonden, maar andere kandidaten pakten het serieuzer aan. Jan Morsch (5 fout) duikelde het verhaal van Bomans op met behulp van krantenarchief Delpher, en oud-winnaar Christa Fontein (1 fout) trok ‘alles van Konrad, Levi en Otten’ uit de kast ‘om een speld in een hooiberg te zoeken’.

Helemaal bont maakte oud-winnaar Wim Veerman (4 fout) het. Vorig jaar fietste hij tijdens de Boekenweek door Italië en Slovenië, dus liet hij noodgedwongen verstek gaan. Dit jaar was hij alweer op reis, maar dit ging hem niet nog eens gebeuren. Vanuit ‘wisselende hotelkamers na weer een etappe op de fiets door de Zuidelijke staten van de VS’ zocht hij naar antwoorden. Een deel ‘was thuis in mijn boekenkast eenvoudiger te traceren geweest’, maar hij heeft desondanks nauwelijks hoeven gokken. Zo zien we het graag.

bekende namen

Onder de inzenders waren ook dit jaar weer veel vertrouwde namen. Tamar van Caspel (2 fout), Marcel Feenstra (3 fout), Ben Smeenk (3 fout), Adri Altink (3 fout), Toos Hertog (4 fout), Wim Sanders (3 fout), Ageet Schwertmann (4 fout), Gerda van Dijk (3 fout); ze waren allemaal weer van de partij, maar voor het eerst slaagde geen van deze oudgedienden erin de quiz foutloos te maken.

Eén trouwe deelnemer ontbrak: Maaike Bijnsdorp. Voor deze uitzonderlijke gelegenheid citeren we de mail van haar ex-man Jeroen Aarssen hier integraal.

Jarenlang deden mijn ex Maaike Bijnsdorp en ik mee aan wat ooit de Grote VPRO Gids Literaire Fragmenten Quiz heette, in het begin met zijn tweeën, later Maaike alleen (de VPRO Gids noemde haar zelfs een ‘eminente quizzer’ toen ze een jaar niet had meegedaan en gemist werd). Een aantal keer hadden we succes. Zo wonnen we een reis naar Parijs en in 2003 een minuut gratis boeken winkelen. Afgelopen jaar overleed Maaike op slechts 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Wij, Jeroen (57) en dochter Anne (29) nemen nu het stokje over. Met onderstaande antwoorden hopen we de eer hoog te houden. Maaike ligt begraven op begraafplaats Westerveld, zo ongeveer naast Landgoed Duin & Kruidberg, waar de winnaar van deze quiz van de inspanning mag bekomen. Ergens is er een cirkel rond…

onbetwiste winnaars

De cirkel wordt nog ronder, want geloof het of niet, Jeroen en Anne Aarssen leverden ook nog eens een foutloze quiz in, en dat kan niemand hen dit jaar nazeggen. Daarmee zijn zij de onbetwiste winnaars van De Grote VPRO Gids Literaire Boekenweekquiz 2022.

De troostprijswinnaars zijn Christa Fontein, Annemieke Ingelaat, Hettie Marzak, Wendy Vertegaal en Tamar van Caspel.

Tot volgend jaar!