Stephan Enter staat op de louter Nederlanders tellende shortlist van de Vlaamse Fintro Literatuurprijs.

Fintro literatuurprijs
Canvas, 22.50 uur

CANVAS zendt vanaf vandaag dagelijks een portret uit van de vijf Nederlandse schrijvers die kans maken op de Fintro Literatuurprijs. De prijs, 25.000 euro, is de opvolger van de Gouden Boekenuil en is een van de meeste prestigieuze literatuurprijzen in Vlaanderen voor Nederlandstalig werk. De reeks portretteert vanaf morgen achtereenvolgens P.F. Thomése, Hagar Peeters en Connie Palmen. Zij staan op de shortlist met respectievelijk De onderwaterzwemmer, Malva en Jij zegt het. Inge Schilperoord sluit op vrijdag de serie af. De schrijfster vertelde in VPRO Gids #19 hoe haar opleiding aan de Schrijversvakschool bijdroeg aan het schrijven van Muidhond, het boek waarmee ze zowel genomineerd werd voor de Fintro Literatuurprijs als voor de Nederlandse Libris Literatuurprijs (gewonnen door Connie Palmen).

De Belgische zender trapt vandaag af met de Utrechtse auteur Stephan Enter (1973). Zijn genomineerde roman Compassie beschrijft hoe hoofdpersoon Frank van Luijn – bijna veertig, in between jobs en al jarenlang vrolijk van relatie naar relatie hobbelend – via een datingsite de half-Duitse Jessica ontmoet. Aanvankelijk lijkt de promovenda kunstgeschiedenis, met haar voorkeur voor Scandinavisch design, gewichtige Duitse literatuur en cultfilms, ultiem relatiemateriaal. Frank wordt dan ook al snel verliefd. Bovendien valt hij in de smaak bij haar vrienden en familie: zij zijn dolblij dat Jessica, na jaren vol ongeluk en therapie, eindelijk een vriend heeft gevonden. Maar dan blijkt er toch een probleem te zijn: ondanks Franks overweldigende emotionele verliefdheid vindt hij zijn nieuwe vriendin lichamelijk volstrekt onaantrekkelijk. Enters veelgeprezen boek biedt de lezer volop stof tot nadenken. Wat betekent liefde in tijden waarin seksuele aantrekkelijkheid als een van de belangrijkste selectiecriteria voor een zielsverwant wordt beschouwd? Bestaat er eigenlijk zoiets als liefde zonder lust? Verschilt liefde van compassie? En wat als je de liefde van je leven vindt, maar haar niet kan houden?

Of Enter als winnaar uit de bus rolt of dat een van de andere Nederlandse auteurs er met de Vlaamse boekenprijs vandoor gaat, is op 5 juni te zien in de slotshow