Voor Hollandse tenten zal het leesbeeld deze zomer bepaald worden door Arnon Grunbergs Moedervlekken, Hana Yanagihara’s Een klein leven en verder veel Hendrik Groen en Griet Op de Beeck. Niks mis mee, maar voor wie iets anders wil lezen dan de gebruikelijke verdachten hier een dertiental suggesties.

Emma Cline

De meisjes (Lebowski, juni)
Lena Dunham, Richard Ford en Jennifer Egan zijn dolenthousiast over dit debuut dat zich afspeelt in de zomer van 1969. De veertienjarige Evie, eenzaam, rusteloos en zwaar op de hand, belandt in een commune waar ze wordt verleid door de waanzinnige leider die erg lijkt op Charles Manson. Dit is een boek waar we nog veel over gaan horen, dus wie straks wil meepraten, zet het op de lijst.
Ingrediënten: jaren zestig, commune, pubermeisje, gescheiden ouders, misdaad, geweld.

Claudia Piñeiro

De goedheid van vreemden (AtlasContact, juni)
Na haar landgenoten Borges en Cortázar is deze Piñeiro de meest vertaalde Argentijnse auteur. Hoog tijd om haar te leren kennen dus. Een vrouw keert na twintig jaar terug naar Buenos Aires waar ze destijds haar kind in de steek liet. Waarom? En waarom komt ze nu terug? Een taboedoorbrekende familiethriller.
Ingrediënten: moederliefde, gedaanteverwisseling, spoken uit verleden

Pasi Ilmari Jääskeläinen

De tien schrijvers van Laura Witte (Nieuw Amsterdam, augustus)
Een pageturner over een geheim literatuur- genootschap. Finland is in het Scandi-spectrum nogal ondervertegen- woordigd, een extra reden om uit te kijken naar dit verhaal over een tienkoppige schrijversgroep waarvan een lid spoorloos is verdwenen.
Ingrediënten: geboortedorp, geheim genootschap, genadeloos spel.

Anthony Marra

De tsaar van liefde en techno (De Bezige Bij, juni)
Zijn vorige roman ging over Tsjetsjenië, hoewel hij daar nog nooit was geweest. Ook nu richt Marra zijn blik op het Oosten. Een mislukte kunstenaar werkt in Leningrad als censor. Hij verwijdert  dissidenten uit officiële foto’s en kunstwerken. Een subversieve daad brengt allerlei verhalen samen.
Ingrediënten: ballerina, kleindochter, blinde restaurator, gangster, soldaat, cassettebandje.

Karim Miské

Arab Jazz (De Geus, juni)
Een broeierige policier die zich afspeelt in de straten van multicultureel Parijs. Met, en dat wekte onze interesse, een speurder in djellaba. Ahmed zit op zijn balkon een thriller te lezen als er bloed op zijn gewaad druppelt. Zijn bovenbuurvrouw blijkt vermoord en omdat Ahmed verdacht wordt, gaat hij de zaak zelf maar proberen op te lossen.
Ingrediënten: Parijs, vermoorde stewardess, speurder in djellaba, synagoge in New York.

Alice Zeniter

Op een zondagochtend (De Arbeiderspers, juni)
Deze jonge Franse schrijfster verhaalt over de Hongaarse geschiedenis aan de hand van een beproefd recept: drie generaties familie. De Mandy’s wonen in een houten huis op een stuk niemandsland vlakbij het Nyugati-station in Boedapest. Daar groeit ook Imre op, die gebukt gaat onder het noodlot dat zijn familie treft.
Ingrediënten: houten huis, Boedapest, Stalin, Hongaarse geschiedenis.

Erik Valeur

Schipbreuk van een leven (Cargo, juni)
Deze Deen had succes met Het zevende kind, een (te) dik boek over zeven weeskinderen. Ook zijn tweede roman gaat ruim over de 500 pagina’s heen, en ook nu weer is er sprake van machtsspelletjes en belangrijke geheimen. De moeder van de twee machtigste mannen van het land ontsnapt uit haar verzorgingshuis en beschikt over gevaarlijke kennis.
Ingrediënten: witte vuurtoren, weduwe, politici, mediamagnaten.

Lionel Shriver

De Mandibles. Een familiekroniek. 2029-2047 (AtlasContact, mei)
Als dit ook maar half zo goed is als Big Brother is er alle reden om uit te kijken naar deze roman waarin de Amerikaanse president bekend maakt dat het land failliet is: de dollar is niets meer waard. Florence Mandible bewoont met vriend en dertienjarige zoon een rijtjeshuis in Brooklyn dat al snel een toevluchtsoord wordt voor de hele familie.
Ingrediënten: toekomst, financiële apocalyps, dementerende stiefgrootmoeder.

Elizabeth Brundage

Alles houdt op te bestaan (Hollands Diep, juni)
Wat begint als een doorsneethriller (vrouw vermoord, man verdacht) ontwikkelt zich tot een gelaagde roman die zich afspeelt op het Amerikaanse platteland. Brundage weet hoe ze de spanning erin moet houden zonder te vervallen in goedkope trucjes. Is het huwelijk tussen Catherine en George gewoon ongelukkig of is er meer aan de hand? Dorpsgenoten zien veel, maar niet alles. De VPRO Gids had een exclusief interview op locatie met de schrijfster.
Ingrediënten: eenzaam platteland, oude boerderij, overspel, kunstgeschiedenis, zeilboot.

Philippe Claudel

De boom in het land Toraja (De Bezige Bij, juni)
Een persoonlijke roman van de Franse schrijver die ineens films ging maken. Een filmmaker van middelbare leeftijd (alter ego-alert!) verliest zijn beste vriend. Die gebeurtenis is aanleiding om na te denken over de plek die de dood in zijn leven inneemt.
Ingrediënten: twee vrouwen, herinneringen, onverwachte ontmoetingen, de dood.

Mia Couto

Vrouwen van as (AtlasContact, juni)
Een sociaal-historische roman over de Afrikaanse koloniale geschiedenis. Deze (witte) Mozambikaanse schrijver begint zijn verhaal aan het eind van de negentiende eeuw in een vervallen kazerne. Daar raakt de verbannen Portugese sergeant Germano de Melo in de ban van een vijftienjarig meisje.
Ingrediënten: Zoeloekeizer, afgelegen dorp, oorlog, mooi jong meisje.

Don DeLillo

Nulpunt (Ambo|Anthos, juni)
Een nieuwe roman van deze grote meester is altijd een kleine sensatie. Dit keer verkent DeLillo de mogelijkheden tot het invriezen van de doden, in afwachting van medische vooruitgang. Een rijke zestiger verliest zijn jongere vrouw en daarmee ook de liefde voor het leven.
Ingrediënten: (on)sterfelijkheid, geheime instelling, wetenschap, vader-zoonrelatie.

Julian Fellowes

Belgravia (A.W. Bruna, juni)
Een historische roman van de hand van Mister Downton Abbey. Zoiets kan bijna niet tegenvallen. Je gelooft het niet, maar het verhaal speelt zich af in negentiende-eeuwse adellijke kringen. Helemaal niet erg. Van sommige schoenmakers ben je blij dat ze zich bij hun vertrouwde leest houden. Het enige bezwaar van Belgravia is dat daarmee de nieuwe serie die Fellowes ons beloofd had ongetwijfeld vertraging oploopt.
Ingrediënten: bal in Brussel, slag bij Waterloo, erfgenaam, industriële nouveaux riches.