op NPO2

In het kader van de Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari) sluit NPO2 de dag af met één of twee gedichten van een Nederlandse dichter.

Anneke Brassinga

Anneke Brassinga beschouwt het schrijven van poëzie als het voeren van een conversatie. Vorige maand werd bekend dat haar de PC Hooftprijs 2015 is toegekend voor haar gehele oeuvre. Weerbarstige poëzie, humoristisch, ernstig en melancholisch. Ze leest voor uit haar nieuwe bundel 'Het wederkerige'.

Mustafa Stitou

Mustafa Stitou schreef na jaren van stilte in 2014 weer een poëziebundel. 'Tempel' was de beste bundel van 2013 volgens critici. Contemplatieve gedichten over religie en zijn Marokkaanse roots, maar ook over zoiets prozaïsch als een ontmoeting met een koe.

Hélène Gélens

Hélène Gélens is een dichteres die met verfijnde humor, scherp en betrokken reageert op haar omgeving. En dus op onze omgeving. In 'Applaus vanuit het donker' beziet ze de wereld en stelt er vragen over. Het is experimentele poëzie, maar geen onleesbare poëzie.

Jacques Hamelink

In zijn bundel 'Vigerende oudelandse grond' keert Jacques Hamelink terug naar zijn Zeeuwse geboortegrond. De zee, de dijken, de jeugd van de dichter. Geschreven in het volstrekt unieke Nederlands vol prachtige neologismen.

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman schreef met 'Voor alles' een bipolaire bundel. Het eerste deel beschrijft de verschillende stadia van de zelfmoordpoging van senior. Het tweede deel leest als een manische roes waarin de dichter in bewonderde kunstwerken wil verdwijnen.

Dichter kopen?