VPRO archief: Het gebouw

Onlangs verscheen van Willem Wilmink (1936-2003) 'Zelfportret in brieven'. Anton de Goede liet in Nooit meer slapen reeds een fragment horen van een vraaggesprek door Chris Kijne met Wilmink uit 1991. Beluister hier het gehele gesprek.

Zelfportret in brieven is een dik brievenboek van de Twentse schrijver van prachtige poëzie voor kinderen en volwassenen. Ter gelegenheid van dit boek heeft de VPRO een memorabel radiointerview opgediept uit het archief. Een drie kwartier durend vraaggesprek uit het programma VPRO's Het Gebouw, dat voor  publiek werd gehouden in Enschede, op 18 oktober 1991. Interviewer was Chris Kijne. Wilmink werd in 1936 geboren in de Javastraat te Enschede in een socialistisch geëngageerd gezin. Zijn vader was procuratiehouder in de textiel. Ten tijde van dit interview was Wilmink juist weer terugverhuisd naar Enschede, waar hij nota bene weer ging wonen in zijn ouderlijk huis in de Javastraat, nadat hij ondermeer een aantal jaren in Amsterdam had gewoond en gewerkt.

VPRO Boeken staat 1 juni ook in het teken van Willem Wilmink: Zelfportret in brieven. Het boek is samengesteld door Vic van de Reijt en Wobke Wilmink-Klein met een inleiding van Elsbeth Etty. Elsbeth Etty en Hans Dorrestijn zijn te gast. Etty schrijft momenteel de biografie van Willem Wilmink, Dorrestijn was naast collega-schrijver en dichter ook een goede vriend van Wilmink.