Eindelijk: vanavond weten we wie de winnaar is van de VSB Poëzieprijs. Op deze pagina streamen we de uitreiking live vanaf 20.00 uur. En daarmee is de Poëzieweek officieel van start!

Afgelopen weken hebben we veel aandacht besteed aan de VSB Poëzieprijs. Er zijn filmpjes gemaakt met de genomineerden en een schaduwjury mocht zich buigen over de vijf bundels die zijn gekozen uit 115 inzendingen. Maar nu is het dan toch echt tijd voor de uitslag, die vanavond in het stadhuis van Rotterdam voor het eerst zal klinken. Wie heeft de beste Nederlandstalige bundel geschreven en neemt 25.000 euro mee naar huis?

De avond zal worden gepresenteerd door Abdelkader Benali. Hij gaat in gesprek met de dichters, die voor een zaal van 250 mensen zullen voordragen uit hun bundels. Ook K. Schippers komt aan het woord, de schrijver van het Poëzieweekgeschenk Buiten beeld. Benali en hij zullen samen spreken over het thema van de Poëzieweek, 'verwondering'. K. Schippers is de bedenker van de beroemde zin 'Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is', dus met dat thema zit het bij hem wel snor. De Rotterdamse zangeres Ntjam Rosie zal met haar optredens de spanning over de uitslag alleen maar verhogen.

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs is het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek 2014, die Nederland en Vlaanderen van 30 januari tot en met 5 februari in de ban houdt van het gedicht. Het aantal activiteiten in deze week loopt in de honderdtallen en is terug te vinden op de website van de Poëzieweek.

Kijk dus vanavond van 20.00 uur tot 21.30 uur naar de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2014!