Wie zei dat poëzie een niche is? Er volgden maar liefst 150 reacties op de oproep om deel uit te maken van het VSB Poëziepanel. Uit de aanmeldingen hebben we vijf mensen geselecteerd die de genomineerde bundels aan een kritische lezing zullen onderwerpen.

Waar de officiële jury bestaat uit Ahmed Aboutaleb (voorzitter), Saskia de Jong, Hilde Keteleer, Joep Leerssen en Jan Rock, kijkt boeken.vpro.nl wat liefhebbers van de bundels vinden. Dit jaar zullen de volgende lezers zich voor een lastige keuze stellen:

Mats Beek
Rolf Clason
Lia Spitters
Hannelore Speenhoff
en Max Visser

Kunnen zij zich vinden in wat de jury schrijft over de bundels? Welk boek zouden zij bekronen, en waarom? Zullen ze het überhaupt eens worden in hun keuze voor een winnaar?

De bundels zijn onderweg, de panelleden zitten klaar naast de brievenbus, en in de week van 20 komen hun leesverslagen online op boeken.vpro.nl.

Meer over de nominaties

Met fragmenten uit de juryrapporten van Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam van Hee en Antoine de Kom. Maria Barnas was te gast bij De Avonden, Joost Oomen schreef over Van Dixhoorn voor deze site en Micha Hamel hield een relaas over de boze dichter in zijn werk. Lees en luister hier.