We schreven het al: 5 maart vindt voor het eerst de Amsterdamse versie plaats van Qwerty & Azerty, de Grote Literaire Quiz der Lage Landen. Als je niet weet wat je bij zo’n quiz moet verwachten, nemen wij nu al je vrees weg (of niet): er zijn drie vragen ‘gelekt’!

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de VPRO en de Nederlandse Taalunie organiseren in De Brakke Grond binnenkort de Qwerty & Azerty Quiz. Het is de bedoeling dat het een boeiende, geestige, spannende quiz over boeken en schrijvers gaat worden; over klassiekers en debuten, over poëzie en proza uit de Lage Landen. Je kunt je nog steeds opgeven in teams van vier, doe dat dus ook vooral. Als je zin hebt natuurlijk.

Schrijven Online leverde alvast een voorpublicatie. Weet jij alle antwoorden? Mail ze dan uiterlijk maandag 10 februari met je adresgegevens naar redactie@schrijvenonline.org. Vermeld in de onderwerpsregel: ‘Literaire Quiz’. Onder de goede antwoorden worden drie jaarabonnementen op het literaire tijdschrift DW B geloot, aangeboden door deBuren.

De vragen

1. Van welke roman is dit de eerste zin?
‘In het zwartst van den tijd, omtrent Kerstmis, werd op de Rotterdamsche kraamzaal het kind Jacob Willem Katadreuffe met de sectio caesarea ter wereld geholpen.’


a) Max Havelaar van Multatuli
b) De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans
c) Karakter van F. Bordewijk

2. Deze Nederlandse dichter en toneelschrijver werd in Keulen geboren. Zijn ouders waren in 1585 gevlucht uit Antwerpen omdat ze doopsgezind waren en zelf werd hij later weer katholiek. Zijn beeltenis prijkte op het laatste Nederlands bankbiljet van 5 gulden. Wie is hij?

a) Vondel
b) Huygens
c) Hooft

3. ‘Chico kneep de ogen vervaarlijk dicht en met zijn onderste poten, die vrij hingen, trachtte hij nog te krabben. Maar het was met hem gedaan. Met één zwaai van haar arm slingerde de oude hem in het vuur.’ Wie debuteerde in 1913 met de roman Villa des Roses waarin het aapje Chico in de open haard aan zijn einde komt?

a) Willem Elsschot
b) Louis Paul Boon
c) Simon Vestdijk

Geef je op
Hebben we je nog niet afgeschrikt? Schrijf je dan hier in voor de quiz, onder leiding van de acteur Warre Borgmans, en met juryvoorzitter Wim Brands. Leerzaam wordt het sowieso.