Schrijver en taalwetenschapper Hugo Brandt Corstius is vandaag op 78-jarige leeftijd overleden. Bekijk hier het gesprek met Wim Brands over zijn boek 'Mensenarm, dierenrijk' en luister naar het Multatulidebat, waar Brandt Corstius en Atte Jongstra tegenover elkaar kwamen te staan.

‘Daar ben ik dus helemaal niet blij mee!’ Atte Jongstra. Hugo Brandt Corstius had zijn eerste bezwaar tegen het boek Kristalman nog niet gemaakt of Jongstra trapte al op de rem. Hij zou dat nog een keer of tien doen tijdens het gesprek. Wat Brandt Corstius ook zou beweren, hij zou het er mee oneens zijn. Het was een soort heren dubbelspel dat vermakelijk was om naar te luisteren. Volgens Atte Jongstra gaat zijn boek Kristalman over Multatuli, volgens Brandt Corstius gaat het over Atte Jongstra; volgens Atte Jongstra was Multatuli als schrijver vooral geïnteresseerd in zichzelf; volgens Brandt Corstius was Atte Jongstra als schrijver vooral geïnteresseerd in zichzelf. Et cetera.

Welingelichte kringen

Hugo Brandt Corstius heeft een tijd meegewerkt aan het VPRO radioprogramma Welingelichte Kringen.

Archivaris Nienke Feis heeft een drie uur durende uitzending van Welingelichte Kringen opgedoken uit het VPRO Archief. Op 30 september 1984 - nu 25 jaar geleden - wordt met een drie uur durende uitzending het tienjarig jubileum gevierd van dit radioprogramma. Luister hier de uitzending.