'Naast mij zit de Jan-van-gent. Roerloos. Vlakbij. Waar komt die vandaan?' zo begint de schrijver deze week te spreken. Wie is deze man, die zijn omgeving zo frappant beziet? Raad de stem en win een boek:

Raad de schrijver, win een boek! Stuur je oplossing, samen met je postadres, naar schrijversspreken@vpro.nl. Je kunt meedoen tot woensdag 16 april 12.00 uur.

Anna Enquist, die aan het woord was in de eerste Schrijvers Spreken, werd vaak goed geraden. Maar: weinig mensen wisten dat Guus Kuijer aan het woord was in week 2, en ook Armando, de juiste oplossing van week 3, bleek niet zo voor de hand te liggen. Esther Gerritsen en Arnon Grunberg, als oude bekenden van de VPRO, waren niet zo lastig te raden. De stem van Geert Mak veronderstelden wij ook als bekend, maar het aantal goede antwoorden viel wat tegen. En wie dacht dat de dichteres van vorige week Ester Naomi Perquin was, of Fleur Bourgonje, moet zich toch echt wat meer verdiepen in de Nederlandse poëzie. Die twee lijken niet eens op Ellen Deckwitz.

Afgelopen week hadden we te maken met een stortvloed aan inzendingen. Was het zo makkelijk, of hoopten jullie allemaal Americana te winnen? Het e-book is verzonden door de winnaar, maar we hebben een troostprijs: het hele gesprek met Joost Zwagerman is hieronder te beluisteren.