'Ik hou niet zo heel erg van boeken die gaan over een 'loser' op afstand. Er zijn natuurlijk dingen die ik wel herken...dat besef van: het moet nu gebeuren. Het besef voelen van: ik moet iets anders, ik moet iets doen, ik moet mezelf laten zien...'

Raad de stem en win een boek:

Raad de schrijver, win een boek! Stuur je oplossing, samen met je postadres, naar schrijversspreken@vpro.nl. Je kunt meedoen tot maandag 21 april 12.00 uur.

Anna Enquist, die aan het woord was in de eerste Schrijvers Spreken, werd vaak goed geraden. Maar: weinig mensen wisten dat Guus Kuijer aan het woord was in week 2, en ook Armando, de juiste oplossing van week 3, bleek niet zo voor de hand te liggen. Esther Gerritsen en Arnon Grunberg, als oude bekenden van de VPRO, waren niet zo lastig te raden. De stem van Geert Mak veronderstelden wij ook als bekend, maar het aantal goede antwoorden viel wat tegen. Wie dacht dat Ellen Deckwitz, Ester Naomi Perquin was, of Fleur Bourgonje, kan zich wat meer verdiepen in de Nederlandse poëzie. Daarna vond dan eindelijk de stortvloed aan goede inzendingen plaats waar we op hoopten, eerlijk is eerlijk, Joost Zwagerman was wellicht ook te makkelijk.

Daarom probeerden we jullie afgelopen week weer een grote uitdaging te bieden. Wat een positieve verrassing, bijna iedereen had het goed! Ivo Victoria was de Vlaming die we hoorden spreken, en niet, alhoewel ook Vlaams, Tom Lanoye. Sommigen mailden zelfs, of alleen, zijn echte naam: Hans Van Rompaey. Na intern overleg hebben we echter besloten dat dat geen invloed zou hebben op de loting; toch bedankt. Victoria's nieuwste roman 'Dieven van vuur' is ondertussen onderweg naar de winnaar. Luister hieronder het hele fragment.