A.L. Snijders, de meester van het zeer korte verhaal (ZKV), gaat een aantal workshops geven. Hoe kort zijn geschreven verhalen ook zijn, zo weids waaieren ze uit als hij spreekt. Wil je erbij zijn? Lees hier hoe.

Wees gerust, dit wordt geen wervingspraatje over waarom je lid van de VPRO moet worden. De columns van A.L. Snijders in de VPRO Gids spreken wat dat betreft voor zich. Maar lid worden is wel de manier om kans te maken op een workshop: A.L. Snijders geeft er vijf, voor mensen die met zijn vijftienen lid worden.

De schrijver beweert dat hij zijn hele schoolcarrière een van de slechtste leerlingen was, omdat hij zich maar moeilijk kon concentreren. Ook kon hij geen lange zinnen schrijven. Van de nood maakte hij een deugd. Hij won er de Constantijn Huygens-oeuvreprijs mee.

Vorig jaar gaf hij ook een workshop tijdens het VPRO Boeken Festival. Hoe kort zijn geschreven verhalen ook zijn, zo weids waaieren ze uit als hij spreekt. Juist de details doen een stukje tintelen, zei hij: ‘details zijn veel interessanter dan grote lijnen.’

Nog een tip: probeer niet alles waarover je schrijft rationeel te doorgronden. ‘In een geslaagde ZKV staat meestal één zin die ontsnapt is, die zomaar uit het verhaal ontsproten lijkt te zijn. Dat is de mooiste zin.’

Hier kun je meer lezen over de actie. Je ziet daar nog een ander bekend gezicht: word je met vijftien mensen lid, dan kun je ook kans maken op een bezoek van Wim Brands bij je boekenclub.