Boekminnend Duitsland rouwt. 'Literaturpapst' Marcel Reich-Ranicki is overleden. Verder in 'Langs de velden' onder meer aandacht voor een grote collectie miniatuurboeken, Lydia Davis over Hollandse foto's en er is kritiek op de uitbreiding van de Man Booker Prize.

Marcel Reich-Ranicki overleden

De bekendste en invloedrijkste Duitse 'Literaturpapst' Marcel Reich-Ranicki is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden. De literair criticus werd een ware mediaster door zijn programma Das literarische Quartett. Daarin kon hij soms vernietigend uithalen naar auteurs. Cees Nooteboom echter heeft een groot deel van zijn succes in Duitsland aan Reich-Ranicki te danken, die hem lovend besprak in zijn programma.

Biografie Harry Mulisch

Voormalig uitgever Robbert Ammerlaan gaat de biografie van Harry Mulisch schrijven. Hij was jarenlang directeur van De Bezige Bij, de uitgever die het werk van Mulisch onder de vleugels heeft. In het voorjaar vertelde Ammerlaan al in Buitenhof dat Mulisch hem bij leven twee of drie keer gevraagd had of hij niet zijn biografie zou moeten schrijven. Het nieuws is opvallend, aangezien gedacht werd dat Marita Mathijsen de biografie zou gaan schrijven. Zij is specialiste op het gebied van zijn oeuvre.

Miniatuurboeken tentoongesteld

The National Library of Scotland gaat een grote collectie miniatuurboeken tentoonstellen. En dan is mini ook echt mini: het boek Old King Cole bijvoorbeeld haalde het Guinness Book of Records, zijnde het kleinste boek ooit in lithografie geprint. Het twaalf pagina’s tellende boek is maar 0,9 millimeter groot. De bibliotheek is verder trots op zijn collectie miniatuurboeken die in de 19e eeuw uitgegeven zijn door David Bryce & Sons uit Glasgow. Een van zijn bekendste publicaties is de Koran, die werd geleverd in een metalen hanger met ingebouwd vergrootglas. Deze werd vaak door Moslimsoldaten om hun nek gedragen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lydia Davis over Hollandse foto's

De Amerikaanse Lydia Davis is een bekende schrijfster van korte verhalen, waarvoor ze dit jaar de Man Booker International Prize ontving. In gesprek met Wim Brands bij het programma Boeken zei ze al dat ze Nederlandse literatuur aan het vertalen was, en het lijkt erop dat haar interesse voor Nederland nog niet bekoeld is. In de Paris Review van najaar 2013 voorziet ze een portfolio aan zwartwitfoto’s van oud-Hollandse scènes van tekst. Bekijk een preview hier.

Nu ook film Salinger

Dat Shane Salerno een biografie en documentaire over het leven van J.D. Salinger heeft gemaakt, dat is je vast niet ontgaan. Maar nu gaat hij ook een speelfilm maken over de schrijver. De film zal Salinger tonen op het moment dat hij in militaire dienst ging en The Catcher in the Rye schreef. Thema in de film zullen de gevolgen van een oorlogstrauma op het werk en leven van een kunstenaar zijn.

Kritiek op uitbreiding Man Booker Prize

Critici vrezen dat de Man Booker Prize aan kwaliteit zal inboeten nu sinds maandag bekend is dat volgend jaar ook Amerikaanse auteurs kunnen meedingen naar de prijs. Er wordt gemopperd dat dit een commerciële zet is, die boeken uit meer marginale landen buitenspel zal zetten. Tot op heden was de prijs alleen bedoeld voor auteurs uit Groot-Brittannië, Ierland en het Britse Gemenebest.

Schenking van 1 miljoen aan boekhandels

Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson schenkt 1 miljoen dollar aan onafhankelijke boekhandels in zijn land. Patterson: ‘I'm going to give away 1 million in the next 12 months or so, to help independent book stores. We're making this big transition right now to ebooks, and that's fine and good, and terrific, and wonderful, but, we're not doing it in an organised, sane, civilised way. What's happening right now is, a lot of book stores are disappearing, a lot of libraries are disappearing or they're not being funded. School libraries aren't being funded. This is not a good thing.’ Hij kan het geld waarschijnlijk missen, want hij verkocht wereldwijd 280 miljoen boeken.

Literatuur als seksuele voorlichting

In Rusland heeft nationale kinderombudsman Pavel Astakhov gezegd dat seksuele voorlichting voor kinderen helemaal niet nodig is. Hij wil zelfs een ban op onderwijs over seks. Volgens hem is litaratuur het enige wat je een kind voor hoeft te leggen. 'Alles is daarin te vinden, over liefde, over relaties tussen de seksen. Scholen moet kinderen opvoeden met het oog op kuisheid en met begrip voor onze familiewaarden.' Astakhov had het vast niet over Madame Bovary.

Koch meest vertaald en nu verfilmd

Herman Koch beleeft goede tijden. Gisteren werd bekend dat zijn Het diner het record voor meest vertaalde Nederlandse boek ooit heeft verbroken: het is inmiddels vertaald in 37 landen. Al eerder was bekend dat het een succes was in Amerika. Koch haalde daar nummer 9 van een bestsellerlijst. Niet zo verwonderlijk is dus dat er nu een Engelse verfliming van het boek komt, die zal worden geregisseerd door Cate Blanchett. Het zal haar regiedebuut worden. Vorige week ging de Nederlandse verfilming van Het diner al op het filmfestival van Toronto in première.

Longlist National Book Awards bekend

De prestigieuze National Book Awards For Fiction heeft zijn longlist bekend gemaakt. Eén van de volgende namen zal in de pijzen vallen:

 

-   Tom Drury, Pacific

-   Elizabeth Graver, The End of the Point

-   Rachel Kushner, The Flamethrowers

-   Jhumpa Lahiri, The Lowland

-   Anthony Marra, A Constellation of Vital Phenomena

-   James McBride, The Good Lord Bird

-   Alice McDermott, Someone

-   Thomas Pynchon, Bleeding Edge

-   George Saunders, Tenth of December

-   Joan Silber, Fools

 

Katja de Bruin besprak Een stelsel van elementaire levensvoorwaarden van Anthony Marra al op VPRO Boeken.
 

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.