Duitsland verbaast zich over hoe Leon de Winter politici ongestraft kan geselen in zijn roman 'Ein gutes Herz', de shortlist van de Man Booker Prize is bekend, vanaf volgende week zondag is het Banned Book Week in Amerika en...

Shortlist Man Booker Prize

De shortlist voor de Man Booker Prize is bekend. Deze prijs is bedoeld voor auteurs uit het Britse Gemenebest en Ierland. De zes genomineerden zijn:

 

We Need New Names by NoViolet Bulawayo (Chatto & Windus)
The Harvest by Jim Crace (Picador)
The Lowland by Jhumpa Lahiri (Bloomsbury)
- See more at: http://www.themanbookerprize.com/news/man-booker-shortlist-2013#sthash.dN981JeQ.dpuf

-    We Need New Names door NoViolet Bulawayo

-    The Luminaries door Eleanor Catton

-    The Harvest door Jim Crace

-    The Lowland door Jhumpa Lahiri

-    A Tale for the Time Being door Ruth Ozeki

-    The Testament of Mary door Colm Tóibín

 

Wat opvalt is het diverse karakter van de lijst. Zo komen de auteurs bijvoorbeeld uit Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland, Ierland en Zimbabwe.

Banned Books Week in Amerika

In Amerika is het vanaf volgende week zondag Banned Books Week, waarmee de vrijheid geëerd wordt om te lezen wat je wil. Honderden boekwinkels en bibliotheken doen eraan mee en schenken extra aandacht aan de boeken die in het verleden zijn gecensureerd. We spreken over meer dan 11.300 boeken in Amerika sinds 1982, maar onderaan deze pagina vind je een lijst met nog in 2012 of 2013 in opspraak geraakte boeken met de reden erbij.

'Nooit meer slapen' verfilmd

Vandaag werd bekend dat de roman Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans zal worden verfilmd. Het moet een film voor een internationaal publiek worden, genaamd Beyond Sleep. De film zal in 2015 in de bioscopen te zien zijn. Het is nog niet bekend wie de hoofdrol zal spelen.

Bert Wagendorp trekt zich terug

Meldden we in de vorige ‘Langs de velden’ dat het toch wel opmerkelijk was dat Bert Wagendorp met Ventoux genomineerd was voor debutantenprijs De bronzen uil, aangezien hij al eerder een novelle schreef; nu blijkt dat hij het hiermee eens was. Hij gaf 10 september in een tweet aan dat hij zich terugtrekt van de shortlist om andere schrijvers, die onterecht nog niet geprezen zijn, de kans te geven om te winnen.

Salinger galore

De literaire kluizenaar J.D. Salinger was ook afgelopen week all over in de Amerikaanse media. We schreven vorige week al over de biografie die David Shields en Shane Salerno over hem schreven (acht jaar research, interviews met tweehonderd mensen). De meeste media komen met besprekingen van het boek, zoals Wim Brands hieronder...

... maar The New Yorker kwam met een eigen invalshoek. Reed Johnson schrijft over zijn ervaringen als leraar op een Russische school. Tot zijn verbazing kenden de leerlingen Salinger en konden zij zich net zo identificeren met Holden Caulfield, hoofdpersoon van The Catcher in the Rye, als Amerikaanse jongeren. Het Sovjet-regime omarmde de roman in de jaren zestig. Het illustreerde mooi hoe Amerika moreel aan het wegrotten was.

De Winter in Duitsland

De Frankfurter Allgemeine bespreekt de roman Ein gutes Herz van Leon de Winter, de roman waarin radicale moslims een school in Amsterdam-Zuid binnendringen en de vrijlating eisen van Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh. Het boek is zo dicht op de huid van de Nederlandse politiek geschreven dat je extra nieuwsgierig bent naar hoe iemand zo'n boek leest die die context niet of althans veel minder goed kent dan wij.

 

Recensent Dirk Schümer (geboren in Soest, dus hij kent ons land) verbaast zich over een paar aspecten van het boek. 'Ter vergelijking moet men zich proberen voor te stellen hoe het zou zijn als Daniel Kehlmann wederwaardigheden over het liefdesleven van Westerwelle, Merkel en Steinbrück achteloos op zou nemen in een avonturenroman.' Zoiets zou in Duitsland niet mogelijk zijn. 'Dat vooraanstaande Nederlandse politici, zoals de voormalige burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, of de oud-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner, respectievelijk beschreven als notoire rokkenjager en schijnheilige kwezel, zich niet gerechtelijk hebben geweerd tegen dit boek is vanuit de humorloze Duitse rechtstraditie geredeneerd onvoorstelbaar.' Merkwaardig effect dat juist de bespreking van een boek dat Nederland zo door de mangel haalt je met enige trots vervult. Zo groot is die door De Winter gevreesde aantasting van onze vrijheden kennelijk nog niet.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.