Het zomerreces is voorbij. Dus keert ook 'Langs de velden' terug, de rubriek waarin we het literaire nieuws van de afgelopen week voor je samenvatten. En ja, het was de week van J.D. Salinger. Maar ook die van Charles Bukowski en Haruki Murakami.

Bukowski uit het slop

Uitgeverij Lebowski gaat vanaf 2014 het volledige oeuvre van de Amerikaanse schrijver Charles Bukowski (1920-1994) uitgeven. 'Bukowski is een iconische schrijver,' zegt uitgever Oscar van Gelderen tegen Boekblad. 'Alle hoofdwerken zijn al jaren al out of print, niet herdrukt en niet onderhouden.' De eerste heruitgave verschijnt op 9 maart. Op die dag is het twintig jaar geleden dat de schrijver van o.a. Post Office en Pulp overleed.

Faulkners illustraties

Voordat Nobelprijswinnaar William Faulkner in 1929 doorbrak met The Sound and the Fury verdiende hij de kost met het maken van illustraties voor de universiteitskrant Ole Miss en het tijdschrift The Scream. Open Culture toont een aantal van de tekeningen die Faulkner tussen 1916 en 1925 publiceerde.

Salinger-biografie

Over het leven van J.D. Salinger (1919-2010) wordt al decennialang gespeculeerd. De biografie van Shane Salerno en Dave Shields, die deze week verscheen, moet aan alle speculaties een einde maken. The Daily Beast zette de meest opmerkelijke onthullingen in de biografie op een rijtje. Zo zou de schrijver met één testikel geboren zijn. Het goede nieuws: de komende jaren worden er maar liefst vijf romans postuum uitgebracht. In een van de boeken, The Last and Best of the Peter Pans, keert Holden Caulfield terug, de romanpersonage die van The Catcher in the Rye een succes maakte.

Het Literatuurhuis

In Utrecht heeft Het Literatuurhuis zijn deuren geopend, het eerste in zijn soort in Nederland. Het Literatuurhuis, gemodelleerd naar Duits voorbeeld, moet de ‘literaire pleisterplaats’ van de stad gaan worden. Het Literatuurhuis bestond al sinds februari 2012 door de fusie van vier Utrechtse literatuurinstellingen (Poëziecircus, SLAU, De Nacht van de Poëzie en City2Cities) en heeft nu ook een tastbare vorm aangenomen. In het pand aan de Oudegracht zullen onder andere lezingen, workshops en filmvertoningen worden georganiseerd.

Genomineerden 'De Bronzen Uil'

Vandaag zijn de negen genomineerden voor De Bronzen Uil bekendgemaakt. De prijs voor veelbelovende Nederlandse romandebutanten - met publicatie in 2013 - zal gaan naar een van de volgende auteurs: Patrick Bassant (Joy), Valerie Eyckmans (Verloren maandag), Maartje Laterveer (De mooiste kleur die niet bestaat), Griet Op de Beeck (Vele hemels boven de zevende), Ineke Riem (Zeven pogingen om een geliefde te wekken), Peter van Kraaij (Wat rest), Koen Van Wichelen (Krokodillentranen), Hannah van Wieringen (De kermis van Gravezuid) of Bert Wagendorp (Ventoux)Tzum merkt op dat Wagendorp al eerder De Proloog (1995) heeft gepubliceerd, maar een novelle telt blijkbaar niet mee. Stemmen kan online via Het Betere Boek. De prijs zal op 12 oktober worden uitgereikt.

E-books lenen

In Amerika was het lenen van e-books al mogelijk. Na Netflix heeft daar nu ook Oyster een leenservice gelanceerd waarmee meer dan honderdduizend boeken geleend kunnen worden voor iets minder dan tien dollar per maand. In Nederland kunnen we daar nog niet van profiteren, maar ook hier staan de ontwikkelingen niet stil. Via de nieuwe app van de bibliotheken zijn dit zomerseizoen meer dan een half miljoen e-books gedownload, meldt de Stichting Bibliotheek.nl (BNL). Deze e-books zijn nu niet meer beschikbaar, maar in de herfst en rond de kerst gaat de digitale bibliotheek weer tijdelijk open voor gebruik met vijftien nieuwe boeken.

Gokken op Nobelprijswinnaar

The Guardian meldt dat er op de Engelse goksite Ladbrokes consensus bestaat over de vraag wie de Nobelprijs voor de literatuur zal winnen dit jaar: de Japanse schrijver Haruki Murakami staat met stip bovenaan. Dat dit geen garantie voor succes is blijkt uit het feit dat Murakami daar voor het tweede jaar op rij staat. Wie een euro op hem inzet krijgt er drie voor terug als hij wint. De top-3 wordt verder aangevuld door de Amerikaanse Joyce Carol Oates (een op zes) en de Hongaar Peter Nádas (een op zeven). Nederlandstalige auteurs in de lijst krijgen minder vertrouwen. Waar Leonard Nolens en Cees Nootenboom op een schamele winkans van een op de vijftig staan, moet Herman Koch het doen met een op de honderd.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.