De F in de titel van Daniel Kehlmanns nieuwe roman kan voor veel staan. De F van de familie Friedland, waar het boek over gaat, de F van Fatum, noodlot, de F van Finanzkrise. Het kan allemaal. De F blijft een raadsel.

Na het grote succes van de historische roman Het meten van de wereld, uit 2005, publiceerde Kehlmann de korte roman Roem. Eigenlijk een verhalenbundel. Een poging om te ontkomen aan de valkuil die het schrijven van de opvolger van een bestseller nu eenmaal is. Die echte opvolger heet dus F, een boek dat flink afwijkt van Het meten van de wereld. Die roman speelde zich af in het verleden, deze nadrukklijke in het heden. Het is 2008. De kredietcrisis breekt uit.
 
Tegelijk is F ook een familieroman, vertelt het verhaal van Arthur Friedland en zijn drie zonen: de ongelovige katholieke priester Martin en zijn twee broers Eric en Iwan, een eeneiïge tweeling die bestaat uit een mislukte kunstenaar en een financieel adviseur die in de schulden zit. Kortom, personages die het misbruik in de kerk, het kunstbedrijf en de kredietcrisis (het boek had wellicht ook K kunnen heten) binnen het bereik van de roman brengen. Wat Daniel Kehlmann daar mee doet laat ik hier in het midden tot we hem spreken, over een paar weken. De Nederlandse vertaling verschijnt in oktober. In Duitsland is het boek onmiddellijk na verschijning doorgeschoten naar de koppositie van het bestsellerklassement, en dat terwijl veel kritieken zuinig of zelfs ronduit kritisch waren. 
 

Collega Wim Noordhoek is een liefhebber van Kehlmanns werk en wijdde al drie Avondlogs aan zijn nieuwe roman… Dat interview van 25 september waar hij over rept in zijn eerste log is overigens even uitgesteld.

 

Ik vertaalde ooit een verhaal van Kehlmann dat gaat over een schrijver en zijn interviewer. Dat staat hier.