Komende zondag wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2013 uitgereikt tijdens een speciale uitzending van het radioprogramma OVT. We stellen de vijf genomineerden graag aan je voor.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek weet aan te spreken. De criteria laten zich raden: het boek moet een oorspronkelijk onderwerp hebben, prettig leesbaar geschreven zijn en op gedegen historisch onderzoek stoelen. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken stelde de jury een shortlist van vijf titels samen. De genomineerde schrijvers zijn Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog), Jan Brokken (De vergelding), Roelof van Gelder (Naar het aards paradijs), Els Kloek (1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis) en Frits van Oostrom (Wereld in woorden).

De prijs wordt zondag uitgereikt door juryvoorzitter Nout Wellink in een speciale uitzending van het radioprogramma OVT, dat tussen 10.00 en 12.00 uur op Radio 1 wordt uitgezonden. De winnaar is vervolgens die middag te gast in Kunststof TV.

We stellen de vijf genomineerden graag aan je voor. De korte interviews zijn gemaakt door de collega's van Holland Doc 24.

Martin Bossenbroek

Van 1899 tot 1902 werd in Zuid-Afrika de Boerenoorlog uitgevochten tussen twee rivaliserende blanke bevolkingsgroepen, de Britten en de Boeren. In zijn boek De Boerenoorlog volgt historicus Martin Bossenbroek drie kleurrijke hoofdpersonen op de voet: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommando Deneys Reitz.

Jan Brokken

Op 10 oktober 1944 loopt een Duitse soldaat in Rhoon tegen een losgewaaide stroomdraad. Hij sterft. Zijn dood wordt bloedig gewroken. Zeven onschuldige burgers worden geëxecuteerd. Het Zuid-Hollandse dorp blijft achter met een raadsel, waardoor de bewoners elkaar verwijten blijven maken. In De vergelding probeert schrijver Jan Brokken de ware toedracht te achterhalen.

Roelof van Gelder

De ontdekker van Paaseiland was geen zeeman, maar een gepromoveerd jurist. Toch besloot hij een expeditie te ondernemen op zoek naar het Onbekende Zuidland, een groot en mythisch continent in de Stille Oceaan. Dat valt op maken uit het boek Naar het aards paradijs, dat historicus Roelof van Gelder over het leven van Jacob Roggeveen (1659-1729) schreef.

Els Kloek

Ooit gehoord van Trijntje Keever? Van Marie du Moulin? Van Judith Leyster, Maria Gartman, Trix Terwindt? In hun tijd stuk voor stuk spraakmakende vrouwen die een opmerkelijke rol hebben gespeeld in het verleden van Nederland. Historica Els Kloek ontrukt hun levensverhalen aan de vergetelheid door ze een plek te geven in het monumentale naslagwerk 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.

Frits van Oostrom

Wereld in woorden, de tweede bijdrage van neerlandicus Frits van Oostrom aan de allesomvattende Geschiedenis van de Nederlandse literatuur, vertelt het verhaal van de door pestepidemieën en oorlogen geteisterde veertiende eeuw. Een eeuw die, ondanks alle tegenslagen, ook veel literaire vernieuwing kende.