Martin Bossenbroek kreeg vanochtend in het radioprogramma OVT de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek 'De Boerenoorlog'. De jury beschrijft het boek als 'origineel, meeslepend en uitmuntend geschreven'.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken wees de jury De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek als winnaar aan. 'Het boek geeft inzicht in diplomatieke bewegingen op hoog niveau en in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid-Afrika', aldus het juryrapport.

De Boerenoorlogen (1898-1902) betekenden het einde voor de onafhankelijke Boerenrepublieken in het zuiden van Afrika. Afrikaners noemen deze oorlogen de Vrijheidsoorlogen. Martin Bossenbroek, als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht, koos voor zijn geschiedenis van de Boerenoorlog drie verschillende hoofdpersonen: een Nederlandse jurist, een Engelse oorlogsverslaggever en een Boerencommando.

Volgens de jury, onder voorzitterschap van oud-bankpresident Nout Wellink, slaagt Bossenbroek er 'ogenschijnlijk moeiteloos in de lezer te verplaatsen naar een andere tijd'. De andere genomineerden waren Jan Brokken (De vergelding), Roelof van Gelder (Naar het aards paradijs), Els Kloek (1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis) en Frits van Oostrom (Wereld in woorden).

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Libris, Geschiedenis24 (NTR/VPRO), Historisch Nieuwsblad, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Bij de prijs hoort een geldbedrag van twintigduizend euro.