De nationale bibliotheek van Amerika houdt zich tegenwoordig bezig met het archiveren van alle publieke twitterberichten. Hoe anders zag het werk van een bibliothecaris er honderd jaar geleden uit.

Due to the temporary shutdown of the federal government, the Library of Congress is closed to the public and researchers beginning October 1, 2013 until further notice.

De Library of Congress in Washington, een van 's werelds grootste bibliotheken, is momenteel gesloten vanwege de 'shutdown'. Door het conflict over de 'Obamacare', de zorgwet van president Obama, zijn veel publieke voorzieningen dicht. Dus ook de nationale bibliotheek.

Van oudsher is de Library of Congress de academische onderzoeksbibliotheek van het congres, de wetgevende instantie in de Verenigde Staten. De Library of Congress was ook jarenlang de plek om copyright te registreren. De procedure: een schrijver moest er twee exemplaren van een boek afgeven om het werk auteursrechtelijk te beschermen. Het leverde de bibliotheek vele boeken op. Inmiddels staan er zo'n vierendertigmiljoen op de planken. Om die boeken te kunnen ordenen werd er – vóór de invoering van het decimale (en digitale) classificatiesysteem - gebruik gemaakt van kaartenbakken.

De Amerikaanse uitgeverij Chronicle Books brengt nu een replica kaartenbak van de Library of Congress in omloop, meldt Brain Pickings, die dertig handgeschreven en getypte cataloguskaarten bevat. Notities over boeken die we vandaag de dag als klassieker beschouwen, zoals Janes Austens Pride and Prejudice, Albert Camus' De vreemdeling, J.D. Salingers The Catcher in The Rye en James Joyce' Ulysses.

De notities verschaffen weinig informatie. Het aantal pagina’s wordt vermeld, de oplage, de woonplaats van de schrijver. Incidenteel wordt er inhoudelijk op het boek ingegaan. De kaartenbak roept vooral nostalgische herinneringen op. Heimwee naar de tijd dat er nog een stempel in het boek werd gezet, met een datum die de uitleentermijn aangaf. De uitgave illustreert hoe het werk van een bibliothecaris is veranderd. In 2010 besloot bijvoorbeeld dezelfde Library of Congress om met terugwerkende kracht alle publieke twitterberichten te archiveren. Een boek of een bericht van 140 tekens. Wat is het verschil?