Alice Munro's vingers jeuken om weer te gaan schrijven, nu ook het complete werk van Emily Dickinson online, en een oproep voor wie zijn boek wil schrijven in New York, in eenzaamheid, met een ongelimiteerd aantal koppen koffie.

Alice Munro overstag?

Het was al voorzichtig voorspeld. De Canadese schrijfster Alice Munro heroverweegt haar beslissing om te stoppen met schrijven, nu ze de Nobelprijs heeft gewonnen. De ideeën blijven maar komen, zegt ze. Dit is ook goed nieuws voor de Nederlandse boekhandels. De verkoop van Munro’s boeken schiet namelijk omhoog. Uitgeverij De Geus meldt dat van de twee bekendste titels van Munro, Te veel geluk en Lief leven, al 20.000 exemplaren over de toonbank zijn gegaan sinds de bekendmaking van de prijs. Voor een relatief onbekende schrijfster is dat erg veel.

Emily Dickinson voor iedereen

Nadat ik vorige week al schreef dat het complete werk van Tolstoi online beschikbaar komt, is er deze week goed nieuws voor fans van de poëzie van Emily Dickinson. Terwijl het eerst een erg gedoe was om het handgeschreven en tijdens haar leven ongepubliceerde werk door te pluizen, komen nu al haar gedichten hier online voor wie ze maar wil lezen. De manuscripten zijn in hoge resolutie gefotografeerd en je kunt ze makkelijk doorzoeken. Ontzettend fijn voor alle geïnteresseerden die voorheen van eigenaar naar eigenaar moesten om de gedichten te bekijken. Vermoedelijk zal in de toekomst nog veel meer literatuur beschikbaar komen via open access. Het is dan te hopen dat niet alle schrijvers zo'n moeilijk leesbaar handschrift hebben als Dickinson.

Ongelimiteerde stilte en koffie

The Paris Review doet in samenwerking met The Standard een oproep aan schrijvers die bijna klaar zijn met hun boek, maar nog net een laatste zetje nodig hebben. Ze bieden de uitverkorene gratis drie weken rust en eenzaamheid op een kamer in downtown New York aan. Ontbijt en een ongelimiteerd aantal koppen koffie is inbegrepen, maar de voorwaarde is wel dat de schrijver geen bezoek ontvangt.

Shortlist National Book Award

Weer een nieuw lijstje in de categorie literaire prijzen. Een maand voor de winnaar bekend wordt gemaakt is er nu de shortlist voor de Amerikaanse National Book Award. De finalisten op het gebied van fictie zijn: Rachel Kushner (The Flamethrowers), Jhumpa Lahiri (The Lowland), James McBride (The Good Lord Bird), Thomas Pynchon (Bleeding Edge) en George Saunders (Tenth of December). Lees hier wie de finalisten op gebied van non-fictie, young adult en poëzie zijn.

Dan Brown, paardenfan

Hoe winstgevend zal dit project voor de Nederlandse uitgever van Inferno van Dan Brown zijn? Luiting-Sijthoff maakt bekend dat het boek van de Amerikaanse bestsellerauteur in het Fries zal verschijnen onder de naam Ynferno. Dit ter gelegenheid van het door Brown bezoeken van Friesland, begin januari. Tijdens zijn eerste keer in Nederland zal hij daar eregast zijn bij een hengstenkeuring, omdat hij en zijn vrouw fan zijn van het Friese paardenras.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.