In Langs de velden onder meer: gratis Tolstoi voor iedereen, België krijgt een Dichter des Vaderlands en de reactie van Eleanor Catton op het winnen van de Man Booker Prize.

Belgische Dichter des Vaderlands

Gister meldde De Contrabas dat de geruchten hen bereikten dat België vanaf volgend jaar een Dichter des Vaderlands krijgt. Nu is dit al een gerucht, maar wie dit zal worden is door nog meer mysteriën omhuld. De naam David van Reybrouck wordt genoemd op het blog van Henri-Flors Jespers, omdat deze naam ‘circuleert in welingelichte kringen’; Jespers zelf zegt hier hoogst verbaasd over te zijn en het er ook te druk voor te hebben. Een ander vrij gedetailleerd gerucht is dat dit dichterschap een initiatief is van VONK & Zonen (Antwerpen, opgericht door Andy Fierens, Maarten Inghels en Michaël Vandebril), het PoëzieCentrum (Gent) en de Maison de la Poésie (Namur). De initiatiefnemers zouden rekenen op mediatieke steun van de dagbladen De Standaard en Le Soir. Laten we dan maar via die weg de eerste berichten afwachten die ons zekerheid kunnen geven: de dichter zal worden onthuld in januari 2014. Schijnt het.

Alle 51 beroemd!

De economische nieuwssite ‘Business Insider’ bracht deze week een graphic met ‘The Most Famous Book Set In Every State’. Een lijst die je met een grote korrel zout moet nemen, aangezien het dus om ‘bekende’ en niet om ‘essentiële’ boeken gaat. Enfin. We kunnen allemaal wel een boek bedenken die zich in New York of Californië  afspeelt. Maar in Delaware, Montana of Vermont? Wie benieuwd is, kijkt hier.

Gratis Tolstoi

“Aan het eind van zijn leven zei Tolstoi: ‘ik wil geen geld voor mijn werk. Ik wil mijn werk aan de mensen geven’”, aldus Tolstois klein-klein-kleindochter, de journaliste Fyokla Tolstaya. Daarom is ze een bijzonder project gestart waardoor het mogelijk is geworden om zijn werk gratis aan te bieden aan iedereen die het wil lezen. Ze deed namens het Leo Tolstoi Staatsmuseum een oproep voor vrijwilligers, die bereid waren tot het proeflezen van in totaal 64.800 pagina’s aan werk van Tolstoi. Ze verwachtte dat het misschien een half jaar zou duren voor het werk gedaan zou zijn, maar dankzij de inzet van drieduizend vrijwilligers was alles nagekeken in slechts veertien dagen. Nu zal het grootste deel van Tolstois werk -  romans, dagboeken, brieven, religieuze traktaten, filosofische teksten, reisverslagen en memoires over zijn jeugd – in de loop van komend jaar verschijnen op deze website. Lees er meer over in The New Yorker.

Boekblokken

Heb je nog boeken in je boekenkast die je toch niet meer leest? Kunstenaar Daniel Speight uit Londen maakt van oude, ongewilde boeken gedetailleerde kunstwerken in de vorm van gebouwen, ‘BookBlocks’. Hij maakt illustraties van huizen op de ‘fore edge’ van de boeken: de uiteinden van de pagina’s, die normaal nooit bedrukt zijn. ‘I realized there was something special about peoples' relationship with buildings and the books they own, and that's what defines this project,’ aldus de kunstenaar. Je kunt hem via Twitter (@The_Soft_City) foto’s sturen van je gebouwen, die hij misschien wel omzet in een ‘BookBlock’. Of do it yourself, natuurlijk. 

Man Booker Prize

Afgelopen woensdag won de Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton de Man Booker Prize met ‘The Luminaries’. Een boek over de goudkoorts in de 19e eeuw in Nieuw-Zeeland. Met 28 jaar is Catton de jongste winnaar ooit. The Telegraph vroeg haar om een reactie:

 

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.