Deze week in 'Langs de velden': Coelho boycot de Buchmesse, DBNL in gevaar en Christiane F. leeft nog. Oh ja, wist iemand dat het Kinderboekenweek is?

Coelho boycot Frankfurter Buchmesse

Uit respect voor collega’s komt de Braziliaanse auteur Paul Coelho deze week niet naar de Frankfurter Buchmesse, een van de belangrijkste boekenbeurzen van het jaar. Brazilië is daar dit jaar gastland, maar Coelho sloeg de uitnodiging van zijn Minister van Cultuur af. Bij de keus voor de genodigden stond volgens Coelho de politiek centraal: 'Ik betwijfel of het allemaal professionele schrijvers zijn. Van de zeventig die er zijn uitgenodigd, ken ik er twintig. Van de andere vijftig heb ik nog nooit gehoord. Waarschijnlijk zijn het vrienden van vrienden. Nepotisme. Wat me het meest irriteert: er bestaat nu wél een nieuwe opwindende literaire scene in Brazilië. Maar het gros van die jonge Braziliaanse auteurs staat niet op de lijst.'

DBNL in gevaar

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is internationaal een geliefd en veelgebruikt naslagmiddel voor de Nederlandse literatuur. Het is het digitale brandpunt waar het Nederlands letterenonderwijs uit put. Als student Nederlands ging ik als eerste kijken bij de DBNL als ik een essay moest schrijven. En nu is het in gevaar door herverdeling van de verantwoordelijkheden  tussen de betrokken bestuurlijke instanties (waaronder het Ministerie van OCW en de Taalunie). Joep Leerssen, professor Europese letteren, doet een oproep aan de betrokkenen ter behoud van de DBNL.

Een Bridget Jonesmomentje

Bij de publicatie van het nieuwste deel van Helen Fieldings Bridget Jones: Mad About the Boy is gisteren een grote blunder gemaakt. Bij het drukken waren veertig pagina's van de memoires van acteur sir David Jason in Bridget Jones terecht gekomen. De twee boeken werden op dezelfde dag gedrukt. De Britse uitgeverij Vintage spreekt van 'een Bridget Jonesmomentje'.

Deel boeken Tropeninstituut gered

De één miljoen boeken tellende collectie van de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen moet weg. Dit was bekend, het Tropenmuseum krijgt immers geen subsidie meer. Nu is er gelukkig een bestemming gevonden voor een deel van de boeken, zo meldt de NOS. Een deel gaat naar de Universiteit van Leiden, omdat het van bijzondere cultuurhistorische waarde is. Een ander deel, met medische boeken, gaat naar het Kennis- en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk, en een derde deel over vrede en veiligheid gaat naar het Vredespaleis. Goed nieuws, maar er blijven helaas nog 700.000 boeken over die misschien wel de prullenbak in verdwijnen.

Kinderboekenweek

In de literaire boekenwereld hoor je meestal weinig over de Kinderboekenweek. Die is op dit moment bezig, van 2 t/m 13 oktober. Kinderboeken domineren dan ook de actuele bestsellerlijst: 23 van de Bestseller 60 zijn kinderboeken. Toch reageren kinderboekwinkels dit jaar wisselend over de omzet die behaald is in de tweede week van de Kinderboekenweek. Boekblad spreekt van reacties variërend van 'beroerd' tot 'beste zaterdag in 30 jaar'.

Geen burgers maar boeken

Nog meer over kinderboeken: wie binnenkort in Amerika een Happy Meal bestelt bij Mc Donald's, krijgt er een boek bij. De fastfoodketen probeert nadrukkelijk zijn imago te verbeteren en gaat vier kinderboeken op de markt brengen. In de boeken zijn speelse boodschappen over goed eetgedrag verwoven. Niet iedereen is hier blij mee: de Corporate Accountability International, een organisatie die tegen het gebruik van marketing voor kinderen is, heeft negatief op het nieuws gereageerd. Het bericht levert onder Twitteraars in ieder geval ideeën voor lollige nieuwe boektitels op: bijvoorbeeld 'Fries and Prejudice', 'Chicken Wings of the Dove' en 'Harry Potter and the Deathly Swallows'. 

Christiane F. leeft voort

Laatst vroeg iemand me om het eerste boek te noemen dat in me opkwam als ik dacht aan een boek dat me als tiener gechoqueerd heeft. Het boek dat ik noemde was het cultboek Wir Kinder vom Baanhof Zoo van Christiane F., over aan heroïne verslaafde kinderhoertjes die in Berlijn probeerden te overleven. Vandaag, 35 jaar na verschijnen van dit boek, komt Christiane F.’s tweede boek uit, Mein zweites Leben. Nu vind ik dit feit opvallend genoeg, maar het feit dat Christiane nog leeft (ze is 51 en nooit gestopt met het gebruiken van drugs), misschien nog wel opvallender. Zelf is ze hier ook verbaasd over: al haar vrienden uit haar eerste boek zijn inmiddels overleden. Christiane spreekt erover in onderstaande korte video.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.