Joke van Leeuwen krijgt de AKO-Literatuurprijs voor haar roman 'Feest van het begin'. Volgens de jury stelde het boek 'universele vragen over schoonheid en waarheid; het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur'.

Tientallen kinderboeken, poëziebundels en romans schreef Joke van Leeuwen. Feest van het begin is haar vierde roman voor volwassenen: een mozaïekvertelling gesitueerd tijdens de eerste jaren van de Franse revolutie. De lezer volgt vijf personages die elk proberen gelukkig te worden.

'Ik bestrijk het hele taalgebied,' zei Van Leeuwen in haar dankwoord. Ze is geboren in Nederland, maar woont in Antwerpen. Voorzitter van de jury was dit jaar Patrick Janssens, voormalige burgemeester van Antwerpen. Niet dat de bekroning daar logischerwijs uit voortvloeit…

De jury motiveerde haar keuze als volgt: 'Haar taal is ingetogen en fonkelt tegelijk. Dat contrast verraadt achter iedere zin een vulkaan aan betekenis. Feest van het begin toont ons, met immense verfijning, de morele vraagstukken van de geschiedenis.'

Van Leeuwen ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro. De vijf andere genomineerde boeken waren De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek, De Vergelding van Jan Brokken, La Superba van Ilja Leonard Pfeiffer, Hoe ik een beroemde Nederlander werd van Wouter Godijn en De dode arm van Allard Schröder.